Másfél évig nem volt kérdés, hogy mi miatt aggódnak az emberek. Az Ipsos válaszadóinak 18 hónapon keresztül egyértelműen a világjárvány okozta a legtöbb feszültséget. 

Októberben ez a trend azonban véget ért. A felmérés rámutatott, hogy a koronavírus most már csak a harmadik legnagyobb probléma az emberek szerint, most éppen a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és a munkanélküliség áll a dobogó tetején.

A 28 országot érintő kutatás szerint az emberek 29 százaléka érzi már csak a legaggasztóbb tényezőnek a koronavírust. A válaszadók több mint 33 százaléka véli úgy, hogy országában sokkal nagyobb problémát jelent a szegénység vagy a társadalmi egyenlőtlenség. A második helyre viszont a munkanélküliség került (30 százalék), majd a harmadikon a koronavírus és a politikai korrupció (29-29 százalék) áll.

Mitől tartanak a magyarok?

A magyar válaszadók 64 százaléka szerint a hazai egészségügy a legaggasztóbb, majd ezt követi a társadalmi egyenlőtlenségek és a szegénység. Ezzel Oroszországgal a legelsők között van hazánk, hiszen a válaszadók több mint fele (55 százalék) véli így, az előző hónaphoz képest ráadásul 6 százalékpontos növekedést is regisztáltak, megelőzve ezzel Kolumbiát (47) és Brazíliát is (46 százalék).

A politikai korrupció is sok magyarnak okoz fejfájást: leginkább ugyan a dél-afrikaiak és kolumbiaiak aggódnak emiatt, Magyarországon azonban a harmadik legproblémásabb területnek jelölték meg. Jó hír azonban, hogy az Ipsos magyar válaszadói ennek ellenére mégis picivel optimistábban látják a jövőt.

Sok magyar szerint az oktatás (17), a morális hanyatlás (12) is problémás terület, legkevésbé mégis a klímaváltozást (6), a bűnügyekkel kapcsolatos eseményeket (6), a terrorizmust (2) és a gyermekkori elhízást (2) tartják aggasztónak.