Az International Energy Agency (IEA), a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD energiaipari tanácsadó szervezete felszólította a tagállamokat, hogy vezessenek be "vészhelyzeti intézkedéseket" az üzemanyagok iránti igény, és ezzel közvetve az olajkereslet csökkentése érdekében - írja a Financial Times. Ilyen lépés lehet az autók használatának limitálása, szigorúbb sebességkorlátok bevezetése és a légi járatok számának csökkentése.

Fatih Birol, az IEA vezetője úgy véli, hogy a rendkívüli intézkedések elkerülhetetlenek lehetnek, miután az olajpiac valójában már rendkívüli helyzetben van a világon Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója miatt. A következő hónapban napi 2,5 millió hordó orosz olaj eshet ki a világpiacról a háború és a fogyasztók egy részének orosz olajjal szembeni bojkottja miatt.

Az IEA tízpontos javaslatlistával állt elő, amelyek elfogadásával a szervezet szakértői szerint napi 2,7 millió hordóval lehetne csökkenteni a világ olajfogyasztását a következő négy hónapban. Így el lehetne kerülni, hogy évtizedek óta nem látott olajhiány sokkolja a világot.

Harc a fogyasztás ellen

Ha az autópályákon a sebességkorlátozást 10 kilométer/órával csökkentenék, azzal napi 430 ezer hordóval lehetne mérsékelni az olajfogyasztást. Ezt egészíthetné ki az üzleti repülőutak visszafogása és a repülők helyett a vasút igénybevétele minden olyan esetben, amelyben ez lehetséges.

Az IEA szerint ajánlatos lenne heti három home office bevezetése az irodai dolgozók esetén, a tömegközlekedés olcsóbbá vagy akár ingyenessé tétele, továbbá a magánautók használatának betiltása hétvégenként, illetve úthasználatuk korlátozása a nagyvárosokban.

Az IEA-t az 1970-es éveben hozták létra válaszul az 1973-as olajárrobbanásra, amely egy időre jelentős olaj- és üzemanyaghiányt okozott a nyugati országokban. A szervezet feladata, hogy tanácsokat adjon az OECD tagállamainak az észszerűbb energiafelhasználással kapcsolatban. Barbara Pompili, Franciaország környezetvédelmi minisztere "érdekesnek" minősítette az IEA javaslatait. Az orosz invázió után a Brent kőolaj ára 139 dollár/hordóra ugrott, majd három hét után 107-re szelídült.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.