A szövetség a kezdetek óta támogatta a javaslatot, amely a kollektív szerződések elterjedését, a szakszervezetek megerősödését és a dolgozók biztonságos béremelési rendszerének kialakítását is tartalmazza - írta a MASZSZ. A szervezet elnöke, Zlati Róbert szerint bár a név ezt sugallhatná, de az európai minimálbér nem minden országra érvényes azonos minimális bért jelent, hanem egy egységes, állandó rendszer szerinti meghatározást.

A munkavállalók érdeke lenne, hogy a jelenlegi szövegezés végső jóváhagyásra mielőbb megtörténjen és a tagállamok átvegyék a keretrendszert.

A magyar munkavállalók csak nyerhetnek az uniós keretrendszer bevezetésével, hiszen a majdani direktíva a biztonságos, kiszámítható és igazságos minimálbér emelés mellett a szakszervezetek jogainak megerősítését is tartalmazza, ami jelentős védelmet nyújt a munkahelyeken dolgozóknak - véli a szervezet elnöke.

A tagállamoknak, így a magyar kormánynak is akcióprogramokat, jogszabályokat kell majd működtetniük, amelyek támogatják a szakszervezeteket, a kollektív alkuhoz és a szervezkedéshez való jogot.

A tervezet értelmében csak szakszervezetek jogosultak kollektív szerződést kötni, erre a munkavállalói képviseleteknek a jövőben nem lesz lehetőségük.

A kollektív szerződéses lefedettség országos arányának a jövőben el kell érnie a 80 százalékot, ami hazánkban jelenleg nagyjából 20 százalékos - írta a szakszervezeti elnök.

Hétfőn este megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről az uniós intézmények között. A lépés bár nem egységes európai szintet határoz meg, de az Európai Parlament által kezdeményezett lépés Magyarország számára is kötelezettségeket ró - ha azt az Európai Tanács is elfogadja, ahol a tagállamok teljes támogatására lesz szükség. A teljes számítási módot át kell írni majd.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.