A tanév és a vizsgaidőszak végéhez közeledve egyre erősödik a nyári diákmunkák iránti érdeklődés, ahol most akár 40 százalékkal is többet kereshetnek a fiatalok, mint 2021-ben. A 25 éven alattiak béremelkedését a személyi jövedelemadó elengedése dominálja, derül ki a Meló-Diák sajtóközleményéből.

Tavaly a minimálbér óránként 963 forint volt, amiből az szja után csupán 819 forint maradhatott a dolgozók zsebében, ehhez képest, most egy diák számára, az abszolút minimum 1150 forint, ez pedig a legalacsonyabb bérezésben részesülő diákok számára közel 40 százalék automatikus nettó növekedést jelent.

A Meló-Diák korábbi felmérése szerint az „átlag diákmunkás” elvárásai nem is sokkal magasabbak: a megkérdezett fiatalok több mint kétharmada 1300 és 1500 forint közé tette az „elfogadható nettó órabér” mértékét. Az is kiderült, hogy a diák munkavállalók közül a legtöbben a fizetés alapján választanak a lehetőségek közül. Emellett a tapasztalatszerzés, a szakmai gyakorlat, a karrierlehetőség, a függetlenedés, a család támogatása és a társaság is fontos szempont ideiglenes elhelyezkedésük szempontjából.

Mindemellett az szja-kötelezettség megszüntetése olyan mértékben emelte a fiatal munkavállalók készhez kapott jövedelmét, hogy a bérek emelkedése más területeken sem marad el jelentősen a minimálbéres pozíciókban bekövetkezett növekedéstől.

Átlag felett

A diákok körében az irodai, az áruházi és a vendéglátós munkák a legnépszerűbbek, ezekben pedig jellemzően a minimálbér felett lehet keresni. A bruttó órabérek a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén 1300 és 1500 forint között, a szaktudást is igénylő (IT, marketing, hr, pénzügyi) munkáknál pedig 1800 forint fölött mozognak.

A legjobban keresni Budapesten lehet, ahol a közlemény szerint az összes munkatípust figyelembe véve, 1600 az átlagos órabér, és viszonylag ritka, hogy egy pozíció 1400 forint alatt legyen meghirdetve. A fővárost a Balaton és Nyugat-Magyarország követi, 1500 forintos átlagbérrel, de általánosságban elmondható, hogy nagy a szórás, így a több terhelést vállaló, vagy szakértelemmel rendelkező diákok pótlékokkal bőven 2000 forint fölött is kereshetnek.

A Meló-Diák adatbázisa szerint a bruttó munkabérek átlagosan 10 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami az adókedvezményt figyelembe véve közel 30 százalékkal magasabb kézhez kapott jövedelmet jelent. A diákmunka tehát idén jóval „kifizetődőbb vállalkozás”, mint tavaly volt. Mint a legnagyobb hazai iskolaszövetkezet, a Meló-Diák egymaga 30 000 diákmunkás elhelyezésével számol a 2022-ben.