Katonai drónnal robbantott fel egy öngyilkos merénylőkkel teli járművet vasárnap Kabulban az Egyesült Államok hadereje – adta hírül a The New York Times a védelmi minisztérium egy, a neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva. Az amerikaiak néhány órával azután csaptak le, hogy Joe Biden elnök arról nyilatkozott: nagyon valószínű egy újabb terrortámadás az afgán főváros repülőtere ellen.

Bill Urban, az amerikai központi parancsnokság szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, próbálják megállapítani, hogy a robbantás követelt-e polgári áldozatokat, de megjegyezte, hogy erre egyelőre nincs bizonyíték. A tisztviselő szerint biztosak abban, hogy sikeresen elérték a célt. „A járműből származó másodlagos robbanások jelentős mennyiségű robbanóanyag jelenlétére utaltak” - idézi a portál.

Csütörtökön két öngyilkos merénylő is robbantott a még az amerikaiak által ellenőrzött repülőtéren. A támadásokban 13 amerikai katona és körülbelül 170 civil életét vesztette.

A BBC vasárnap délután arról adott hírt, hogy a kabuli repülőtér környékét újabb robbanás rázta meg. A médiumnak a kabuli egészségügyi minisztérium egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy egy, a közelben álló házat ért rakétatámadás. Az AP amerikai hírügynökség pedig arról írt, hogy a robbanásban egy gyerek is életét vesztette.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a BBC szerint közölte, az elnök nem kíván háborút indítani Afganisztán ellen, de továbbra is terveznek csapásokat annak érdekében, hogy megakadályozzák az esetleges újabb merényleteket.