Három lengyelországi korház elindította az első hosszú távú drónos szállítási rendszerét, amely Varsó, illetve Pułtusk és Sochaczew egészségügyi intézményeit köti össze - jelentette a Notes from Poland. A teszteket még 2020 őszén kezdték, majd a lengyel légi navigációs hivatal (angol rövidítéssel PANSA) idén február közepén engedélyezte a sajátos légi járatok elindítását. Ennek alapján naponta 6-7 drón indulhat útnak.

A városok távolságát figyelembe véve nagyjából 60 kilométeres utakat tesznek meg a főváros Czerniakowski kórházából a két városba, amelyek északra és nyugatra találhatók Varsótól. A drónok függőlegesen szállnak fel 100 méter magasságba és 72 kilométer/órás sebességgel döngetnek az emberek feje felett. Korábban a főváros kórházai között maximum hét kilométeres távolságban használták ezt a szállítási módot.

Maciej Włodarczyk, a PANSA illetékes vezetője szerint az újdonság bevezetésének fő célja, hogy lerövidítsék a vérminták és egyéb teszteredmények, illetve a kórházi dokumentáció szállítását. Később lehetséges, hogy egészségügyi eszközöket is hordanak majd rakterükben a drónok. A szolgáltatást üzemeltető cégre hárul a repülések biztonságának garantálása.