Az olaj árfolyamának elmúlt hetekben lezajlott látványos drágulása még nem egyértelmű jel arra nézve, hogy a legrosszabbon túl lenne az iparág - figyelmeztetett friss jelentésében a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA). Vannak arra utaló jelek, hogy az árak már elérték mélypontjukat és onnan indultak el felfelé. Ez az árak szempontjából a fényt jelentheti egy nagyon sötét és hosszú alagút végén, azonban egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy az olajpiac akár már 2017-ben elérné a kívánt egyensúlyi állapotot - idézi az anyagot a CNBC.com.

Az világos, hogy az árak jelenlegi mozgása a korrekt, azonban még hosszú út áll előttünk. A keresleti várakozások emelkedése nélkül a nagyobb költséggel dolgozó olajkitermelők gátolni fogják a piac tisztulási folyamatát - figyelmeztet a szervezet. A pozitív fordulatra utaló jelek szerintük az egyes kitermelési pontok leállása Irakban, Nigériában és az Emirátusokban, a lehetőség, hogy a nem OPEC-országok által nyújtott kínálat csökkenhet, s a gyengülő dollár is ide sorolható, s az is, hogy nem voltak kénytelenek lefelé módosítani a keresletre vonatkozó előrejelzéseiket.

A globális olajkereslet 2016-ban napi 1,2 millió hordóval emelkedhet, ez megegyezik az egy hónapja becsült értékkel. Az év első három hónapjában masszív lassulás következett be a növekedésben, különösen az Egyesült Államokban és Kínában.

Az elmúlt hetekben egyre erősödtek azon találgatások, amelyek szerint az OPEC és a nem OPEC tagországok képviselői március 20-i találkozójukon a kitermelési kvóták befagyasztásáról dönthetnek. Azonban a Reuters minapi értesülései szerint anélkül, hogy a szintén OPEC tag Irán szintén kitermelési korlátozásokat vállalna, a találkozó nem lehet eredményes. Szakértők szerint Irán érthető okokból nem vállal majd ilyen korlátozásokat, hiszen csak nemrég kezdhette el újból a nemzetközi piacokra való teljes értékesítést, miután feloldották a nukleáris programja miatti szankciókat. Kuvait például máris kijelentette, ő csak akkor vállal korlátozásokat, ha azt Irán is megteszi.

Ráadásul az IEA nem túl optimista abból a szempontból, hogy ha létrejönne egy ilyen megállapodás, akkor az érdemben módosítaná a jelenlegi keresleti és kínálati viszonyokat, legalábbis 2016 első felében.

Az elmúlt időszak folyamataitól a szervezet úgy véli, hogy Irakban, Nigériában és az Emirátusokban a kitermelés zavarait lehetett érzékelni, ezen országokban februárban napi 350 ezer hordóval esett a kitermelés. Eközben az Irániak megjelenése a nemzetközi piacon egyelőre kevésbé drasztikusra sikeredett, mint azt korábban ígérték, a kitermelésük az IEA szerint februárban napi 220 ezer hordóval emelkedett.

Eközben a kínálat lassan csökken a nem OPEC-tag kitermelő országok részéről. A kanadai és az egyesült államokbeli kitermelők magasabb költségekkel dolgoznak, s ezek a kutatások és a kitermelés csökkentésével reagáltak az alacsony árakra.

A globális olajkitermelés 180 ezer hordóval csökkent februárban, ez a 96,5 millió hordó/napos érték azonban még mindig 1,8 millió hordó/nappal meghaladja a tavaly ilyenkorit. Az IEA előrejelzése szerint a nem OPEC-tag országok kitermelése 2016-ban napi 750 ezer hordóval, 57 millió hordó/napra csökkenhet 2016-ban, ez 100 ezer hordóval alacsonyabb érték az egy hónapja becsültnél.

Természetesen nincs garancia arra, hogy ez a trend folytatódik. Azonban világos jeleit látjuk annak, hogy a piac ereje elkezdett működni és a magasabb költségek mellett dolgozó kitermelők elkezdték csökkenteni a kínálatot - áll a jelentésben.