Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó Facebook-videójában jelentette be a földadó eltörlésére vonatkozó törvénymódosítást, melyet az Agrárminisztérium a gazdaszervekkel közösen dolgozott ki.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, továbbá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a földadó betiltásáért aláírásgyűjtésbe fogott, ami sikerrel járt, mivel rövid idő alatt több mint 120 ezren írták alá a petíciót – számolt be róla az Agroinform.

Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke a videóban kiemelte, hogy a kormány döntésének értelmében az önkormányzatoknak vissza kell téríteniük az idei évre befizetett földadót október 1-ig, és nem vethetnek ki új adót. Hozzátette, hogy a magyar gazdák munkáját „támogatni és nem akadályozni kell” az aszály és az energiaválság mellett.

A kormány egyebek mellett azután szorgalmazta a földadó eltörlését, hogy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere a településhez tartozó földekre kivetette azt.

Visszafizetteti a kormány a földadót az önkormányzatokkal, mutatjuk, ki mennyivel tartozik

Szeptembertől tiltják az önkormányzatoknak, hogy települési adóval sújtsák a termőföldet, az erről szóló kormányrendelet júliusban jelent meg, ami arra kötelezi őket, hogy még az idei beszedett adót is fizessék vissza. Az érintett települések polgármesterei méltánytalannak érzik az adó utólagos visszatéríttetését. A visszafizetési kötelezettség főleg a kis lélekszámú falvakat sodorhatja nehéz helyzetbe, melyek saját bevételeik nagy részét épp a külterületeiken fekvő termőföldek adóztatása révén szerezték eddig.
Bővebben--->