Nemrég visszatért a boltokba a magyarok egyik kedvenc keksze, a Pilóta. Ennek az édesség rajongói örültek, azonban az árak láttán sokan a közösségi médiában adtak hangot nemtetszésüknek.

Tavaly októberben kezdődtek a gondok, amikor a Székesfehérvárott található Mondelez Hungária Kft. elismerte, hogy a gyártókapacitásaikat érintő nehézségek, illetve az ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyaghiány miatt nem tudják kiszolgálni a keresletet.

A nyerészkedők ekkor tűntek fel. Szinte az összes használt termékek értékesítésére szolgáló oldalon volt eladó Pilóta keksz, nem olcsón. Volt, aki közel 2 ezer forintért adott el egy csomagot a Vaterán.

Június óta lehet ismét kapni az ikonikus kekszeket. A cég közleménye szerint az eredeti és változatlan receptúrával készülő Pilótát folyamatosan szállítja a Mondelez a kiskereskedelmi partnereinek.

A cég tervei szerint július elejére immár országszerte a legtöbb kiskereskedelmi egységben elérhető lesz a népszerű szendvicskeksz. Első körben a klasszikus Pilóta tér vissza a boltokba, majd júliustól a Pilóta tripla kakaóst is újra élvezhetik a rajongók.

A 2022-es 300–400 forintos átlagár növekedése az ötvenszázalékos élelmiszerinflációt is felüllicitálta, ugyanis akár háromszoros árakkal is találkozhatunk az üzletekben – írja a Forbes.

Tavaly nyárig stabilan 299–349 forint között mozgott a minimumár. A jelenlegi árszínvonal mellett azonban 849 forint alatt sehol sem lehet kapni a kekszből, ennél csak drágábban vehetjük meg. A cég portfóliójában ez az egyetlen termék drágult ilyen nagy mértékben. 

Az infláció begyűrűző hatásai a Pilóta előállításának költségeire is hatással voltak. Drágult az alapanyag, a csomagolóanyag, a logisztikai költségek, a humán erőforrás költsége. Ez utóbbi a Pilóta esetében különösen fontos tényező

– mondta Grzegorz Lis, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy a búza és a kakaó ára is jelentős hatással volt az árváltozásra.

A Mondelez a termékeket változatlan receptúrával készíti, annyi változással, hogy fenntarthatóan termesztett búzára álltak át.