A Nitrogénművek az Európai Beruházási és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve azon dolgozik, hogy növekedjen a péti ammónia-előállítás energiahatékonysága és vizsgálja, hogy megújuló energia felhasználásával hogyan lehetne a „zöld” ammónia előállítását meglévő gyártófolyamatba integrálni.

A megújuló energia ez esetben elektrolízissel előállított „zöld” hidrogén lenne, a „zöld” ammóniát pedig a tervek szerint a kalcium-ammónium-nitrát (CAN, közismert nevén Pétisó) műtrágya – a Nitrogénművek fő terméke – előállításakor használnák fel. A CAN a legzöldebb nitrogén műtrágya a mezőgazdaságban bármely más mezőgazdasági nitrogénforráshoz képest, mivel a termelés során minimális dinitrogén-oxid (N2O) és szén-dioxid (CO2) szabadul fel – tette hozzá Bige Zoltán.

Minden tonna „zöld” ammónia gyártásával 2 tonnával kevesebb, minden tonna „zöld” hidrogénnel pedig mintegy 10 tonnával kevesebb CO2 kerül a légkörbe.

Pétfürdőn működik Európa legmodernebb salétromsav- és CAN-gyártó-kapacitása – utóbbi az egyik legnagyobb is. A tervezett beruházás része egy 200 megawatt (MW) csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 MW csúcsteljesítményű szélerőműpark, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 MWh tárolókapacitással együtt. A megtermelt energiát 100 MW-os elektrolízis technológia hasznosítaná napi 18 tonna hidrogén és 144 tonna oxigén előállítására. A megtermelt 36 ezer tonna „zöld” ammóniából 100 ezer+ tonna Pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki. A vállalat teljes termelését tekintve a beruházás csaknem 10 százalékos energiacsökkentést céloz meg.

A tanulmányban vizsgált projekt az egyik legnagyobb „zöld” ammónia beruházás lehet Európában, de még így is csak 7-8 százaléka a cég teljes kapacitásának. Viszont a Nitrogénművek így termelt ammóniája közel karbonsemleges lehet, a hidrogéntermelés további növelésének, vagy akár a teljes termelés karbon-semlegesítésének pedig nincs technológiai akadálya.

A tanulmány készítésével párhuzamosan azonnali lépéseket is tervez a vállalat a zöldítés útján. Az optimális gyártási folyamatokat eddig előtérbe helyezve, csak saját ammóniát használt a vállalat. Ugyanakkor a „zöld” ammónia várható megjelenését feltételezve, átmenetileg ammónia vásárlására készül a Nitrogénművek, egy azonnal megvalósítható beruházásával. A tervek szerint már 2022-ben megépülhet a vállalat új ammónia lefejtője, mely lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, valamint alacsony szén-dioxid kibocsátással gyártott ammónia fogadását és annak felhasználását.