A Mastercard tavaly januárjában indult Priceless Planet Koalíció programja öt év alatt 100 millió fa ültetését vállalta – ismertette a kezdeményezést sajtótájékoztatón Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A koalíció szigorú, tudományos alapon nyugvó eljárás során három faültetési helyszínt jelölt ki a következő évre Kenyában, Brazíliában és Ausztráliában. Később ezt további helyszínekkel is bővítik, amelyek szintén megfelelnek majd a tudományos kritériumoknak.

Immár elvárás a befektetői oldalon is, hogy a cégek környezettudatosan működjenek, külön minősítő intézmények osztályozzák ezen a téren a vállalatokat, így klíma megóvása mellett üzletileg is fontos a vállalatoknak a szemléletváltás – mondta Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezérigazgató-helyettese.

A két cég most bejelentett együttműködése további, a saját működésükkel összefüggő elemekkel is kiegészül. Az OTP Banknál elsőként lehetett 85,5 százalékban újrahasznosított műanyagból készült bankkártyát igényelni, ilyen a legfiatalabb ügyfeleknek biztosított Junior bankkártya.

Az OTP Bank 2022-től vállalja a nettó karbonsemleges működést és folyamatosan indít olyan a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezéseket, banki fejlesztéseket, amelyek az ügyfelek számára is kézzelfoghatóan bizonyítják, mennyire fontos a környezettudatosság, az esélyegyenlőség vagy éppen a pénzügyi edukáció.

A Mastercard számos egyéb környezetvédő lépése és programja mellett éppen tegnap jelentette be, hogy Fenntarthatósági Innovációs Laboratóriumot hoz létre Stockholmban, mely a vállalat környezettudatos digitális termékeinek és megoldásainak fejlesztését irányítja majd.

Eölyüs kiemelte, a Covid-19 miatt a digitális technológiák és a környezetkímélő megoldások elterjedése miatt a lezárások több évvel meggyorsították a szükséges szemléletváltást, de még így is évekre szóló elköteleződés kell a vállalatok és a fogyasztók részéről egyaránt.