Az OTP Bank Pénzügyi Tervezés szolgáltatásának adatai alapján az ügyfelek több mint 26 százaléka a gyermeke jövőjéről való gondoskodást jelölte meg célként, ráadásul nemcsak fontos célnak tartják a szülők, de egyre nagyobb összeget is szánnak erre: átlagosan 2,5-3,5 millió forintot, ami közel 10 százalékkal haladja meg a pandémiát megelőző, 2019-es összeget - írják az adatokról.

„A gyerekek jövőjének biztosítása, a hosszú távú öngondoskodás talán egyik legnemesebb célja, így nem véletlen, hogy ilyen sokan gondolnak erre. A jövőbeni célok elérése érdekében pedig érdemes minél előbb elkezdeni a takarékoskodást, ezért is örülünk, hogy azt látjuk, egyre magasabb összeget és egyre hamarabb kívánnak félretenni erre a célra.  Hiszen amíg 2019-ben 8 évre terveztek előre, addig idén már 11 évvel a felhasználás előtt kezdenek befektetni erre a szülők” – emelte ki Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság vezetője.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásának eredményei alapján a szülők nemcsak anyagilag, hanem felelős pénzügyi neveléssel is próbálják segíteni a gyerekeiket. A kutatás eredményei szerint a 7-19 éves gyerekkel rendelkező szülők 80 százaléka törekszik arra, hogy megtanítsa saját gyermekét a pénzügyeikkel felelősen bánni, 66 százalékuk például zsebpénz segítségével.

A kutatásról

OTP Öngondoskodási Index 2020. Megtakarítás. Országos reprezentatív, kvantitatív piackutatás a 18-70 éves, bankkapcsolattal rendelkező magyar lakosság körében. Az adatfelvétel ideje 2020. szeptember 15-30.