Az oltási kötelezettség gyorsan normává válik a kisebb és nagyobb vállalatoknál szerte az Egyesült Államokban, mivel a munkáltatók lépéseket tesznek annak érdekében, hogy munkahelyük biztonságos legyen, és dolgozóik védve legyenek a Covid-19 ellen. Az Egyesült Államokban pedig egyre több állam dönt úgy, hogy nem fizet munkanélküli segélyt azoknak a dolgozóknak, akik azért mondtak fel, vagy azért rúgták ki őket, mert a munkáltatójuk előírta a kötelező oltást, de ők ennek a feltételnek nem tettek eleget. Ugyanígy Franciaországban is visszatartják az ellátásokat: Emmanuel Macron elnök a nyáron jelentette be, hogy nem dolgozhatnak oltatlanok az egészségügyben és szeptember közepén több ezer dolgozót függesztettek fel. Vagyis dolgozniuk nem szabad, de a munkaviszonyuk így nem szűnt meg. A megoldás lényege, hogy pályaelhagyás nélkül nem lehet munkanélküli ellátásokat sem igénybe venni.

Az Egyesült Államokban nem módosítottak ehhez törvényt: általános szabály, hogy a munkahelyi előírások nem betartása miatt kirúgott dolgozókat kizárják a munkanélküli ellátásokból. "Általában, ha valami rosszat teszel, szabálysértést követsz el, megszeged a vállalati szabályzatot, akkor kizárnak a munkanélküli ellátásokból" - mondta Jason Habinsky, a New York-i székhelyű Haynes Boone ügyvédi iroda munkaügyi és foglalkoztatási praxisának vezetője a CBS-nek a kérdésről. Szerinte joggal hivatkoznak erre az államok vezetései, mivel a vállalat Covid-19 oltási politikájának megsértése ugyanígy előírásnak számít.

Az egyes államok munkaügyi minisztériumai eseti alapon vizsgálják felül a munkanélküliségi kérelmeket, figyelembe véve a munkavállaló felmondásának körülményeit és alapját. New York állam munkaügyi minisztériuma a honlapján világossá teszi, hogy az egészségügyi intézmények, iskolák és idősotthonok azon dolgozói, akik a vakcina elutasítása miatt mondanak fel vagy bocsátják el őket, nem jogosultak munkanélküli-ellátásra, kivéve, ha egészségügyi vagy vallási mentességet élveznek a kötelezettség alól.

Apróbb kivételt jelenthet, ha valakinek a munkája nem jár személyes érintkezéssel, ilyen esetekben igényelheti a munkanélkülieknek járó ellátásokat, ha az oltatlansága miatt rúgták ki.

"Az ügynökségek a tényezők összességét vizsgálják, és nagyon gyakran keresik a munkanélküli-ellátás kifizetését alátámasztó okokat, beleértve azt, hogy a munkáltatónak valóban volt-e szabályzata, tudott-e a munkavállaló a szabályzatról, a munkáltató egységesen alkalmazza-e a szabályzatot minden munkavállalóra, vagy csak kiválasztotta az adott személyt a szabályzat érvényesítésére. Mindezek az okok a másik irányba mozdíthatják el a tűt" - mondta Habinsky az amerikai helyzetről.

Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány egyelőre csak az egészségügyi dolgozók számára tette kötelezővé a védőoltást. Arra nincs hivatalos szabály, hogy ilyenkor a munkanélküli segély ne járna az elbocsátott dolgozóknak.