2020 egyértelműen a Szép-kártya éve volt: a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok majdnem 700 dolgozója a cafeteriajuttatások értékének 80 százalékát valamelyik Szép-kártya alszámlájára igényelte. Ennek oka, hogy a Szép-kártya a legnépszerűbb cafeteria-elemek közül tavaly óta egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását (mindössze 15 százalék szja és 15,5 százalék szocho terheli).

A kártya népszerűségét fokozta, hogy a járványhelyzetben hozott tavaszi intézkedések nyomán egészen 2021 június 30-ig nem kell szochót fizetni a juttatás után, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelték.

Mivel az extrakedvezmények 2021 első felében is fennmaradnak, a Szép-kártya várhatóan 2021-ben is megtartja domináns szerepét a juttatások között - mondta Nagy Petra, a BDO Magyarország cafeteria és relokációs munkatársa. A keresletet csupán az csökkentheti, hogy az időszakos (és jelenleg is tartó) lezárások miatt számos munkavállaló kártyáján jelentős fel nem használt összeg maradt az év végére, amit a munkavállalók egy része nem kíván majd tovább növelni.

A BDO statisztikáiban a második legnépszerűbb elem a készpénzbeli megváltás volt. Ez a juttatások értékének 15 százalékát jelentette, ami a tavalyi 40 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent. Az önkéntes egészség- illetve nyugdíjpénztár mindösszesen 2,5 százalékon osztozik. Az adómentes juttatások 1,5 százaléka bölcsőde/óvodai szolgáltatás és a kulturális szolgáltatás volt. A maradék 1 százalékon az ajándékkártya és a helyközi bérlet támogatása szerepel.

Jövőre a készpénzes juttatás szerepe újra nőhet. Főként az alacsonyabb keresetű munkavállalók lehetnek azok, akik a már felhalmozott üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal és szabadon elkölthető elemeket fogják preferálni, akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is - tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.

Az adómentes juttatások között az óvodai-bölcsödei térítés, valamint a kulturális és sportbelépők mellett új elemként jelent meg a távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése. Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékáig elszámolható tétel várhatóan a vírushelyzet lezárását követően is választható marad, miközben a kulturális és sportrendezvények belépőire vonatkozó, de jelenleg érhető módon teljesen háttérbe szorult igény is érezhetően megnőhet a járvány lefutását követően.

A bérként adózó, de adókedvezményre jogosító juttatások közül a koronavírus-járvány miatt újra fókuszba kerülhetnek az egészség- és önsegélyező pénztárak, illetve az egészségbiztosítások is.