Eladta épülő napelemparkjainak egyikét és az azt finanszírozó társaságot az Orbán Viktor kormányfő családjával is jó kapcsolatokat ápoló török üzletember, Adnan Polat - írja az eheti HVG printkiadása a Pandora SolarPark Kft. eladásáról.

A lap szerint a tatár–orosz származású Ruszlan Rahimkulov és családja befektetési cége vásárolta meg a vállalkozást. A leggazdagabb magyarokként számon tartott család az OTP Bank részvényeinek több mint 7 százalékát is birtokolja. A napelemes céget értékét egymilliárd forint fölé teszik. A Pandora-leány Naboo a Kiskunságban épít egy 48 megawattos erőművet, amely egy nagyváros lakosságának éves fogyasztását is képes fedezni.

Az Opten adatai szerint a Pandora tavaly 13 forint veszteséget termelt, saját tőkéje is mínuszba 9,8 millió forintba fordult. Az új tulajdonosok az MGTR-INVESTMENTS Vagyonkezelő Kft. és a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. A változásokat a cégbíróságon szeptember 10-i hatállyal jegyezték be.

Polat és a Rahimkulov-család is aktív a zöldenergiás piacokon. Ahogy arról korábban részletesen írtunk, utóbbi érdekeltségei felvásárlási lázban égnek, és több turisztikai projektet is megszereztek az elmúlt időszakban.