A Nemzetbiztonsági operatív törzs a magyar kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete, amely az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre.

Döntés született arról is, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek, ők a kérelmüket Magyarországon is benyújthatják – az erről szóló kormánydöntések a csütörtök esti Magyar Közlönyben is megjelennek.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Magyarországnak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket, emellett a határvédelmi és humanitárius feladatokra felkészül. Magyarország természetesen védelmet nyújt a szomszédos Ukrajnából menekülőknek, nem csak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Jöhetnek a menekültek

A csütörtök 22 órától hatályos kormányrendelet értelmébe az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket. A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött.

Belőlük áll az új operatív törzs

A kormányhatározat alapján a Nemzetbiztonsági operatív törzs tagja a miniszterelnök, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára, a Magyar Honvédség parancsnoka, az Információs Hivatal vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. A testületet a miniszterelnök vezeti, távollétében pedig a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára vezeti.

Ülésének állandó meghívottja a miniszterelnök kabinetfőnöke; a Miniszterelnökséget vezető miniszter; a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár; a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára. Az üléseken részt vesznek továbbá a miniszterelnök által erre felkért személyek.

A törzs titkára a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.