A sport akkor sem került ki az Orbán-kormány fókuszából, amikor emberek tízezrei váltak munkanélkülivé, és számos vállalkozás húzta le a rolót, ha csak átmeneti időre is - kezdi összesítését az Mfor.hu, amely számba vette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta a költségvetésből milyen forrásokat fordítottak sporttámogatásra, -beruházásra, valamint munkahelyvédelemre.

A portál szerint március 20. (az első sportköltés) és június 2. (cikkünk megírásáig az utolsó) között 51,5 milliárd forintot csoportosított át a kormány valamilyen sporttal összefüggő célra. Ez lényegében azt jelenti, hogy napi 695 millió forintot fordítottak a területre. Kimagaslanak ezek közül a következő tételek:

  • 13,4 milliárd forintot csoportosítottak át a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására,
  • 11,3 milliárd forintot pedig a szegedi kézilabdacsarnokra, mely egyébként a 2022-es kézilabda-EB egyik helyszíne is lesz.

A teljes 51,5 milliárd forintból ténylegesen a költségvetésben 39,4 milliárd forintot irányították át más területekről. Ennek viszont csak a kétharmadát, 26,3 milliárdot fordítottak munkahely-megtartási programokra a kormány kimutatása szerint. A képet valamennyire árnyalja, hogy a számításban egyelőre nincs benne, hogy a kata szerint adózók adófizetési kötelezettségének június 30-ig történő elengedése.