Idén már harmadik alkalommal, az eddigieknél is színesebb programmal és több helyszínen zajlik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek célja, hogy országszerte az égboltra irányítsa a tekinteteket.

A program ideje alatt nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

„Távol a városok fényszennyeződésétől a természet éjjeli nyugalmában és egy nyüzsgő település járdáján hétköznap délelőtt egyaránt lesz lehetőségünk az égbolt felfedezésére az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat 10 napja alatt. A sokféle helyszín és program is arra mutat rá: a csillagok észlelése, az univerzum kutatása éppolyan színes és izgalmas lehet, mint maga az égbolt.” – közölték a Svábhegyi Csillagvizsgáló szakértői.

Több lehetőséget kínál: több mint 60 csapat 85 helyszínen összesen 140 programot valósít meg augusztus 5. és 14. között. Nem csak a csillagászok készülnek az augusztusi csillaghullás tanulmányozására, nehéz volt már előzetesen is helyet találni a nagy csillagvizsgálók - Bükki Csillagda, Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló - éjszakai bemutatóira, de a nappali programjaikra még akadnak szabad helyek, és szerte az országban megannyi különleges esemény várja az érdeklődőket nappal és éjjel egyaránt.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn, távol a város fényeitől.