Idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-tájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, miután a 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek.

A nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 + 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 10,7 -(5 + 3,9) = 1,8 százalék - írja a Farkas András Nyugdíjguru oldalán.

A visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár, ennek megfelelően a novemberi - 1,8 százalékkal emelt összegű - nyugdíj mellé 11 havi korrekció érkezik egyösszegben.

Persze ezt az adatot felülbírálhatja kedvezőbb mértékűre a kormányzat, ha akarja, mert az éves infláció mértéke a szakértői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot, vagyis az 1,8 százalékos emeléssel együtt is mindössze 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelés édeskevés a nyugdíjasok számára, akik az emelések dacára elveszítik a nyugdíjuk vásárlóerejének legalább tíz százalékát - jegyzi meg a nyugdíjszakértő.

A jelenlegi módszer nem igazodik a gyorsan növekvő árakhoz

Az idén várható 20 százalék fölötti infláció 2023 első negyedévében még tovább nőhet, így a jövő évre tervezett 5,2 százalékos pénzromlás már köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a jelenlegi veszélyhelyzetben alkalmatlannak bizonyuló utólagos, több hónapos késéssel érkező és a növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást - írja Farkas.

Gulyás: szeptemberben dönt a kormány a pótlólagos emelésről

A kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről - mondta a csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A kormány szeretne segíteni a nyugdíjasokon az infláció miatt; novembernél előbb is utalhatnak.

Tíz százalékos emelést kérnek

Kezdeményezzük, hogy novemberben további 10 százalékos nyugdíj-kiegészítésben részesüljenek az érintettek. Szakértői konszenzus alakult ki abban, hogy az év végéig 20 százalékos infláció várható - írta mai közleményében a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.