Farkas András szerint hiába kaptak legutóbb egy 3,9 százalékos rendkívüli emelést a nyugdíjasok, ami éves szinten 8,9 százalékot jelent, ez elégett, elenyészett az inflációs robbanásban. A 13,8 százalékos nyugdíjas kosár szerinti infláció miatt ugyanis már 4,9 százalékkal kevesebb a nyugdíjak vásárlóértéke, mint amennyinek lennie kellene.

A nyugdíjszakértő szerint a békeidőre kitalált nyugdíjemelési módszer nem működik ebben a háborús veszélyhelyzetben, annyira gyors az infláció, hogy sűrűbben kell követni a nyugdíjak vásárlóértékének az igazítását.

A rendkívüli emelés költségvetési vonzata 200 milliárd forint lenne, amit könnyen fedezni lehetne az állam drasztikusan megnőtt áfabevételeiből - mondta Farkas az ATV Híradónak.

Átlag alatti (162 ezer forintnál alacsonyabb) nyugdíja több mint egymillió embernek van, őket érinti leginkább a 13,8 százalékos nyugdíjas infláció.

A kormány ősszel dönthet

A kormány azt közölte az ATV-vel, hogy garantálják az inflációkövető nyugdíjat (ez törvényi kötelezettség), és a júliusi évközi nyugdíj-kiegészítés után egy újabb kiegészítésről ősszel, az éves várható infláció ismeretében tudnak dönteni, és jövőre is fizetnek 13. havi nyugdíjat.