A jelentést ismertetve az MNB igazgatója,  Balatoni András az InfoRádiónak elmondta: a dokumentum első része azzal foglalkozik, hogy a fenntartható felzárkózásnak melyek azok a kulcsfontosságú makrogazdasági tényezői, amelyek meghatározzák, hogy Magyarország "bent ragad-e a közepes fejlettség csapdájában, vagy megközelítjük Ausztria szintjét 2030-ig". A második része pedig azzal, hogy ezt a szintet hogyan tudjuk elérni - idézi az Infostart az igazgatót.

"Azonosítjuk azokat a pozitív visszacsatolási köröket, amelyek támogatják, hogy egy tudás- és termelékenység alapú intenzív növekedési pályára álljon a magyar gazdaság" - fogalmazott Balatoni András.

A fenntartható felzárkózás alapja a humán tőke fejlesztése, "a beruházások magas szinten való stabilizálódása, és a demográfiai fordulat". Ehhez egy olyan finanszírozási környezet, hatékony állami struktúra és olyan kkv-szektor szükséges, ami "vállalkozói ökoszisztémát hoz létre, ami az innováción, megújuláson alapul" - mondta az MNB igazgatója.

A cél ezen keresztül az, hogy a következő 10-12 évben 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés legyen, ami Ausztria adott idejű fejlettségének 90 százalékához vezethet.

Kiemelte, hogy az MNB szerint a magyar gazdaságban van annyi termelékenységi tartalék, amelynek mozgósítása rövid távon egy dinamikus felzárkózási pályát eredményez.

További részletek itt.