Akkora nagy a baj már a járvány miatt az egészségügyben, hogy Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház már a járóbeteg-ellátást, azaz a szakrendelést is kénytelen korlátozni.

Az akut ellátáson kívül szünetel többek között a gyermek neurológia, a gyermek epilepszia, a kardiológia, a gasztroenterológia, de a rákos betegek megfelelő gondozása is - írja bejegyzésében a főigazgató utasítására hivatkozva Kunetz Zsombor. Magyarázatkén hozzáteszi, hogy labor, képalkotó diagnosztika, EKG, valamint egyéb diagnosztikai eszközök, és szakorvosi vizsgálat nélkül az állapotváltozás ritkán detektálható.

Az akut ellátáson kívül, leállt az egészségügy másodvonala a szakrendelés is.

Szavai szerint ez az összeomlás, és csak a kötelező oltással, illetve annak teljes beadásáig az oltatlanokra kiterjedő korlátozással lehet ezen leállások időintervallumát csökkenteni.

Mindeközben Orbán Viktor kormány a péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy jól állja a sarat a magyar egészségügy. Ausztriában azért kellett szigorúbb korlátozásokat bevezetni, mert a bevonható kórházi ágyak száma jóval kisebb, mint Magyarországon, azaz jóval gyengébb az osztrákok egészségügyi kapacitása, mint a magyaroké. Technikailag jól felszerelték a magyar kórházakat és kiváló emberek szolgálnak az intézményekben - idézi a kormányfőt a Telex.

Ugyanakkor egyre nehezebben összehasonlítható adatok érkeznek a kórházakból, a megváltozott kórházi adatkérés-adatközlés miatt úgy tűnik, mintha már a döntéshozók sem lennének pontosan tisztában az intenzíves, lélegeztetőgépes kapacitások kihasználásával. Emellett december 1-re lakosságarányosan ismét világelsők lettünk koronavírus-halálozásban.