A vírus fejlődésével egyre hatékonyabb az aeroszolképzés, így a vírus egyre jobban terjed a levegőben - állapítják meg a University of Maryland School of Public Health kutatói a Clinical Infectious Diseases című szaklapban publikált tanulmányban. A domináns variánssal megfertőződött emberek a kutatás eredményei szerint akár százszor több vírust lélegeztek ki a levegőbe, mint az eredeti vírustörzzsel fertőzöttek - idézi a hírt a portál.

A lazán illeszkedő szövet- és sebészi maszkok a felére csökkentik a levegőbe kerülő vírus mennyiségét, de egy jól záró maszk ennél is hatékonyabb akadály az aeroszolos terjedésnél a kutatás szerint, ezért az oltások mellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés.

A napokban Kemenesi Gábor virológus is a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazására hívta fel a figyelmet, miként azt az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is javasolja.

A járvány gyorsulása miatt Szlovákiában éppen ma szigorítottak a rendelkezéseken, így zárt terekben már csak FFP2-es maszkkal lehet tartózkodni.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is éppen most, a romló adatok mellett a zárt terekben jelentkező kockázat miatt mondták le a szervezők.