Szlovákiában augusztusban szinte kizárólag a koronavírus Delta variánsa terjedt a lakosság körében. A laboratóriumokban vizsgált pozitív minták mintegy 99 százalékában mutatták ki – idézte Ján Mikas országos tiszti főorvos tájékoztatását a pozsonyi Új Szó. Eközben szeptember utolsó harmada úgy kezdődök, hogy már csak négy járás tartozik a zöld színnel jelölt, azaz megfigyelési fázisba. A járások nagy része narancssárga besorolást kapott, 27-et pirossal, négyet pedig már bordó színnel jelölnek.

A bordó járásokban jelentős szigorítások léptek érvénybe, olyanok, amelyek már nemcsak az oltatlanokat érintik. Az egyik legfontosabb változás az este 9 és reggel 5 közötti kijárási tilalom. Hasonlóan a tavaly őszi és téli helyzethez, a bordó járásokban élők csak kivételes esetben hagyhatják el az otthonukat az esti órákban, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából.

További fontos változás, hogy a bordó járásokban újra bevezetik az idősek vásárlási idejét, valamint már kültéren is kötelező lesz a maszkviselet. S beltérben már FFP2-es védőeszközre van szükség, kültéren elegendő a sebészi szájmaszk is, kivéve, ha kétméteres körzetben nincs senki, akkor levehető a maszk.

Emellett a bordó járásokban az esküvőkön, családi vacsorákon, illetve minden olyan eseményen, ahol nyilvános étkezés zajlik, a beoltott személyek is csak legfeljebb 20-an lehetnek. Az éttermekbe csak az oltottak léphetnek be, de legfeljebb csak négyen ülhetnek egy asztalnál, és meg kell tartani a kétméteres távolságot az asztalok között.