Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 151,3 milliárd forintos pluszban volt január végén - jelentette kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

 

  • A központi költségvetés 84,4 milliárd forintos, 
  • az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos többletet értek el.

 

Tavaly januárban 198,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.  Az államháztartás központi alrendszerének idei pénzforgalmi hiányát a költségvetési törvény 3152,6 milliárd forintban szabja meg. A PM tájékoztatójából az MTI szerint kiderül az is, hogy a költségvetési törvény eredetileg 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycéllal számolt. A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, ezért a kormány alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. Ennek érdekében mintegy 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor, ezzel hazánk a tervezettnél hamarabb visszatérhet az egyensúlyi pályára. 

Az idei hiány alakulásáról beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A szakember többek között azt mondta, két területen szállhat el a GDP 4,9 százalékára tervezett idei költségvetési hiány: az egyik a beruházások köre, a másik az európai uniós projektek megelőlegezése.