Nem látta előre a kormány, milyen jelentős mértékben nőnek 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások - írja a Népszava. Tavaly 1404 milliárd forintot költött el az állam ezen a címen, ami minden idők legmagasabbika, mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg tervezettet. Némi öröm az ürömben, hogy a nettó - kamatbevételekkel csökkentett - kiadás ennél némileg kisebb, 1274 milliárd forint lett. Az ugrást jól jelzi, hogy 2021 előtt ez az összeg soha nem haladta meg az ezer milliárd forintot.

A kamatkiadások növekedése a 2019-es utolsó békeévhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP megközelítőleg egy százaléka. Ez a pénz önmagában is hatalmas kiadás, amelyet elő kell teremteni, illetve nem lehet másra költeni, hiszen az államadósság kamatainak kifizetése minden más kiadást megelőz.

A kamatkiadások várható emelkedését a következő években még a Pénzügyminisztérium is elismerte január eleji gazdasági prognózisában.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2021. III. negyedének végén a magyar államadósság mértéke 42 105 milliárd forint volt, ami a GDP 80,5 százaléka. 2020 végén még „csak” 38 417 milliárd forint volt az államadósság, ami az akkori GDP 80,1 százalékának felelt meg – vagyis az első háromnegyed évben nemhogy csökkent volna, de még nőtt is az GDP arányos adósság.

Annak érdekében, hogy az adósságmutató a tavalyi szint alá csökkenjen, a jegybanktól államkötvényeket kellett visszavásárolni. Az MNB-nél jelenleg így is 3300 milliárd forintnyi kötvény van, ami a magyar államadósság 7,8 százaléka.