Az import is sokkal erősebb ütemben bővült, mint amire az elemzők számítottak, ami azt sugallja, hogy lassan elkezdik kifejteni hatásukat a lassuló gazdasági növekedés felpörgetését célzó kormányzati intézkedések.

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint az export dollárban számolt értéke éves összehasonlításban 15,6 százalékkal, az importé pedig 21,4 százalékkal nőtt októberben. Elemzők az export 11 százalékos növekedését várták az előző havi 14,5 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 14 százalékra számítottak a szeptemberi 14,3 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 34,01 milliárd dolláros többlettel zárt októberben, míg elemzők kereken 35 milliárd dollárra számítottak a szeptemberi 31,70 milliárdos szufficit után.

Jüanban számolva az export értéke 20,1 százalékkal, az importé pedig 26,3 százalékkal nőtt októberben éves összevetésben az előző havi 17, illetve 17,4 százalékos bővülés után. Elemzők az export 10 százalékos, illetve az import 14 százalékos bővülésére számítottak októberről. A szeptemberi 213,32 milliárd jüan után 233,63 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete 31,8 milliárd dollár volt, jelentősen csökkent a szeptemberben elért 34,1 milliárd dolláros rekordértékhez képest. Az Egyesült Államokba irányuló export értéke októberben 13,3 százalékkal 42,7 milliárd dollárra nőtt, erősödött az ütem a szeptemberi 13 százalékhoz képest. Az import bővülésének mértéke viszont 9 százalékról 8,5 százalékra mérséklődött, értéke 10,9 milliárd dollárt tett ki októberben.

Az év első tíz hónapjában Kína 258,14 milliárd dolláros többletet halmozott fel az Egyesült Államokkal folytatott kereskedésben, ami 15,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 222,98 milliárd dollárt.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy növekszik az esély a kínai export hirtelen és meredek ütemű visszaesésére az amerikai védővámok emelésének következtében. A gyárak exportmegrendelései már erősen csökkentek az utóbbi hónapokban.

A világ két legnagyobb gazdasága szeptember 24-én léptette életbe az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Előzőleg, még nyáron a két ország kölcsönösen 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki pótvámot.

Donald Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint a Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.