Eszerint a lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM Zrt. ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért.

Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, TTF-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott.

Vagyis egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják a magyarokon a tőzsdei gázárat – írta a napilap utalva arra, hogy az oroszokkal kötött hosszútávú gázszerződés valójában nem jelent valódi árkedvezményt, mint ahogy arra hivatkozik a kormány.

Az árak azt is jelentik, hogy a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal meghaladta az akkori átlagos tőzsdei gázárát.

A Népszavaz számítása szerint az MVM köbméterenként februárban 393 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton „elismert”, „rezsicsökkentett” gázmolekulaár immár csaknem nyolcszorosa – vagyis az állami cég minden köbméter orosz gáz adásvételén - a lakosság felé - mintegy 350 forintot veszíthetett.