A Magyar Közlönyben péntek este megjelent kormányhatározat szerint a magyar állam létrehoz egy termőföld magántőkealapot, amelynek "célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait".

A külgazdasági és külügyminiszter (Szijjártó Péter) feladata, hogy az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) útján, alapítói határozat kibocsátásával gondoskodjon a tőkealap működésének biztosításáról, továbbá gondoskodjon az alapkezelő kiválasztásáról, és az alapkezelőn keresztül hozza létre a tőkealapot 400 millió euró (jelenleg mintegy 142 milliárd forint) keretösszeggel, aminek 70 százalékát, 280 millió eurónak megfelelő forintot a magyar állam adja a központi költségvetésből.

Szijjártó Péter szerdán, a kormányülés szünetében beszélt arról, hogy a kormány újabb hét javaslatát fogadta el a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzsnek, ezek között említette, hogy a kormány létrehoz egy termőföld tőkealapot is, az Eximbanknál, 400 millió eurós értékben. Arra azonban nem tért ki a miniszter, hogy hol vennének földeket és arra sem, hogy az állam kiket vonna be a termőföldes tőkealapba. "Ez abban segíti majd a magyar élelmiszeripar szereplőit, hogy a stabil alapanyag-ellátáshoz szükséges földterületek rendelkezésre álljanak" - közölte akkor Szijjártó.