A malmok 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát, a pékek még nem tudják, milyen áremelésekre kényszerülnek még idén - derül ki az RTL Híradó összeállításából. 

 

A KSH legutolsó adatai szerint már tavaly novemberben átlag 433 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért az országban. Majdnem 40 százalékkal többet, mint két éve, a járvány előtt. "Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk – mondta az RTL kérdésére Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője. 

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke pedig arról beszélt, hogy 1 tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak, de máshol az unióban kevesebb búza termett tavaly, emiatt megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A helyzetet tovább rontja, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.

 

"Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte – tette hozzá Lakatos Zoltán. Mindez azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15 százalékkal emelkedik.