Orbán Viktor karácsony előtt jelentette be, hogy 2022. február 1. és 2022. május 31. között a Szép-kártyákon lévő pénzt élelmiszerre is lehet költeni, magyarul fizethetünk vele a boltban.

Ez nem az első könnyítés ezzel a cafeteria-típussal kapcsolatban: korábban a kormány átjárhatóvá tette az egyes zsebeket, vagyis bármilyen turisztikai vagy vendéglátási szolgáltatásért lehetett fizetni a szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláról. A kormány egyébként ennek a határidejét is kitolta 2022. szeptember 30-ig.

Mire jó ez?

A béren kívüli juttatások lényege, hogy a kedvező adózásért cserébe a kapott összeget egy meghatározott - nemzetgazdasági szempontból hasznos - célra költsék az emberek. A Szép-kártyán lévő pénzből sok család jutott el olyan belföldi szálláshelyekre, ahová lehet, hogy nem mentek volna el, ha a teljes összeget fizetésként veszik fel.

Most a turisztikai szektor sok milliárd forinttól esik el - rosszindulatú feltételezések szerint - azért, hogy az emberek ne érezzék az elszabaduló élelmiszerárak hatását a családi kasszára az áprilisi választások előtt.

Fontos, hogy alkoholt és dohányárut nem lehet a kártyával vásárolni.

A szállásadók természetesen nem örülnek a döntésnek, csak idén az első 10 hónapban 27 milliárd forintot költöttek el az emberek a kereskedelmi szálláshelyeken Szép-kártyával és ebben még nincsenek benne az egyre népszerűbb magán szálláshelyek.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke nemrég arról beszélt, hogy a szakmát teljesen váratlanul érte a bejelentés. A kártyát érintően tavaly bevezetett adókönnyítés célja a turizmus újraindulásának, fellendülésének segítése volt, s 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben járult hozzá a belföldi kereslet növeléséhez, valamint a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléléséhez.

Mivel 2022 is a kilábalás éve lesz a szállásadók joggal aggódhatnak, hogy az emberek nem náluk, hanem a boltokban költik el béren kívüli juttatásként kapott összegeket.

Az emberek örülnek

A magyarok 86 százaléka támogatja a kormány döntését és örül, hogy élelmiszerre költheti a Szép-kártyán lévő pénzeket. Az ellenzők aránya csak 14 százalék - derül ki a Pulzus Kutató, lapunk megbízásából készített felméréséből.

A férfiaknál az arány 80-20, a nőknél pedig 90-10.

A kutatásból az is kiderült, hogy nem alakultak ki komoly törésvonalak a kérdésben sem kor, sem lakóhely, sem pedig iskolai végzettség tekintetében.

A 18-39 éveseknek például csak a 13 százaléka ellenzi a döntést, ez az arány a 40-59 évesek körében 14 százalék, 60 év fölött pedig 16. A nyugdíjasokat érthető módon kevésbé érinti a döntés, hiszen ők nem kapnak béren kívüli juttatásokat, mégis szimpatizálnak a döntéssel.

A legkevésbé a megyeszékhelyeken élők örülnek a döntésnek, a leginkább pedig a községben élők, de a két arány közötti különbség is elhanyagolható: 17-12 százalék.
Leginkább a felsőfokú végzettségűek örülnek a "talált pénznek", de csak pár százalékpontnyival vannak többen, mint az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők.
A kormány tehát nem kockáztatott túl sokat, sokkal több ember tetszését elnyerte ezzel az intézkedéssel, mint például az ingyenes parkoláséval, ahol többen vélték felfedezni az intézkedés mögött álló politikai szándékot, mint most.

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"