A Nyitott laboratórium elnevezésű programban 2020. május 31-ig ingyenesen lehet bevizsgálatatni a csapvizet. Erre az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekten belül van lehetőség, amelynek teljes költségvetése 11,43 milliárd forint, ezen belül az ivóvíz ólomvizsgálatára 500 millió forint áll rendelkezésre - írja a Világgazdaság.

Eddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak az egészségügyi határérték feletti ólomkoncentrációt a szakemberek - közölte az NNK a Világgazdasággal. Az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomtartalom.

Az ivóvízben a nehéz fém tartalma a jogszabályok szerint literenként legfeljebb 10 mikrogramm lehet. Az ólom mérgező nehézfém, egészségkárosító hatása pedig régóta közismert: többek között számos idegrendszeri problémát okozhat. A csapvizek ólomtartalma főleg a várandósok és a három év alatti kisgyermekek esetén okozhat súlyos problémát.

A lap ugyanakkor kiemeli: az NNK szerint a mérési eredmények alátámasztották, hogy a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja.

A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi házak, épületek. A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten - hívta fel a figyelmet az NNK.

Magyarországon a vízszolgáltatók felelőssége a vízóráig tart, az épületen belüli vízhálózat cseréje már a tulajdonosok feladata. A jó minőségű ivóvíz eléréséhez átmeneti megoldás lehet a megfelelő minőségi tanúsítványokkal rendelkező otthoni ivóvíztisztító berendezés alkalmazása vagy az ásványvízfogyasztás - közölte az NNK.

A Világgazdaság szerint az NNK e projekt keretében Magyarország ólomtérképét is készíti, amelyen cím alapján is lehet majd tájékozódni az ingatlanok érintettségéről.