Wagner-csoport vezére azzal vádolta meg az orosz katonai vezetést, hogy "nagy mennyiségű" harcosával végeztek egy katonai rajtaütésben, amikor támadás érte zsoldosainak a táborát. Prigozsin azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium becsapta a Wagnert, és megfogadta, hogy válaszol ezekre az atrocitásokra. 

Csupán becsaptak minket, és megpróbáltak megfosztani bennünket attól a lehetőségtől, hogy megvédjük otthonainkat, és inkább levadászták a Wagner PMC-t. Készek voltunk kompromisszumot kötni a védelmi minisztériummal, hogy átadjuk fegyvereinket, és megtaláljuk a megoldást... De ezek a szemétládák nem nyugodtak meg

– mondta Prigozsin a Telegramon közzétett hangjegyzetében, ahol így folytatta:

„Látták, hogy nem vagyunk összetörve, és csapásokat indítottak a táborainkra. Rengeteg harcosunkat, fegyveres bajtársainkat ölték meg. Döntést fogunk hozni arról, hogyan reagáljunk ezekre az atrocitásokra. A következő lépés a miénk..."

Üzengetnek egymásnak

Az állítólagos támadást követően Prigozsin szerint meg kell állítani az orosz katonai vezetés által elkövetett gonoszságot. 

"Figyelmen kívül hagyják a katonák életét, elfelejtették az igazságosság szót" – mondta a Wagner-főnök a hangfelvételen. 

Kezdenek összeállni a részletek: a védelmi miniszter kifejezetten azért érkezett Rosztovba, hogy hadműveletet hajtson végre a Wagner PMC megsemmisítésére. Tüzérséget és helikoptereket vetettek be, hogy megsemmisítsenek minket

– tette hozzá Prigozsin

 Az orosz védelmi minisztérium pénteki Telegram-bejegyzésében tagadta a Wagner-tábor elleni támadást, egyben valótlannak és információs provokációnak nevezte a Prigozsin nevében a közösségi oldalakon terjedő üzeneteket és videókat – adott hírt róla a CNN.

Közölték azt is, hogy az orosz hadsereg csapatai továbbra is folytatják a harci missziókat a frontvonalon.

Magas készültség

Mindeközben Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat volt tisztje azt írta a Telegramján: nem tudja megerősíteni, hogy tényleg Prigozsin beszélt-e a felvételen, és igazat mondott-e, de ettől függetlenül kijelenthető szerinte, hogy Oroszország egy katonai puccs szélén áll.

Csak az nem egyértelmű, hogy ki fogja megindítani. Elképzelhető, hogy két hatalmi klikk küzd egymással, és egy harmadik, amelynek az FSZB és az Orosz Biztonsági Tanács a része, próbál semleges maradni – közölte Girkin.

A volt FSZB-tiszt este 21.29-kor azt írta: egyelőre sem ő, sem a forrásai nem látják jelét annak, hogy a Wagner összecsapott volna a hadsereggel. Nem sokkal később, 21.36-kor viszont azt írta, hogy a rosztovi biztonsági erők magas készültségbe helyezték, bár egyelőre nem történt összecsapás. Reménykedjünk abban, hogy Prigozsin bejelentette ugyan a puccsot, de a Wagner fegyveresei nem fognak részt venni benne – mondta.

Az Index beszámolója alapján mindeközben szombat reggelre már Rosztovban van a Wagner-konvoj. 

 

Az utakat lezárták, sőt, állítólag már a városban lévő, online is elérhető webkamerák közvetítése is megszűnt. Mindeközben az orosz fővárosban katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel, és a beszámolók szerint katonai gépek köröznek a levegőben mindkét helyen. 

Az orosz elnök egyelőre még mindig nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

De ki is az magánhadvezér, aki már Oroszország urának érzi magát?

Az Oroszország számára eddig finoman szólva nem a tervek szerint alakult ukrajnai hódító háború során kiemelkedett egy, az államinál hatékonyabb magánhadsereg, és annak vezetője most nyíltan szidalmazza az orosz vezetést. Hogy lehetséges ez Putyin korábban vaskézzel uralt birodalmában? Bővebben --->

Mint ismert, Prigozsin és az általa vezetett Wagner kiemelkedő szerepet játszott eddig az ukrajnai háborúban. A magánsereg vezetője többször is nekiment nyilvánosan az orosz katonai vezetésnek a lőszerhiány miatt, és nemrégen olyan videót is rögzített, amiben állva dühöngött, állítása szerint harcosainak a holttestei előtt.

Prigozsin a múlt héten azt mondta, hogy nem ír alá szerződést az orosz védelmi minisztériummal, elutasítva a haderejének összehangolására irányuló kísérletet.

Prigozsin már megkapta a selyemzsinórt Putyintól?

Időközben nem csupán az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háború egyik legismertebb alakjává nőtte ki magát: a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin hazájában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a konzervatív, patrióta oroszok körében. Ezek után milyen jövő várhat rá? Fényes politikai karrier, akár hamarosan Oroszország vezetése vagy a váratlan tragikus vég? Bővebben --->