Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) által támogatott jelöltek kormányalakítást terveznek - közölte szombaton a bebörtönzött politikus egyik vezető tanácsadója, aki békés tiltakozásra szólította fel támogatóit, ha nem hozzák nyilvánosságra a végleges választási eredményeket.

Pakisztánban csütörtök délután értek véget a parlamenti választások.

A mandátumok többségét független jelöltek szerezték meg, amelyek többsége Hán támogatójának számít. A győztes jelöltek közül mintegy százan függetlenek és nyolc kivételével mindannyian a PTI támogatását élvezik – közölte a Tiszta és Szabad Választási Hálózat nonprofit választási megfigyelő szervezet.

Pakisztánban a független jelöltek nem alakíthatnak önállóan kormányt, ezért csatlakozniuk kell egy párthoz. A szintén volt kormányfő, Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) nevű pártja 71 mandátumot szerzett, míg a meggyilkolt miniszterelnök, Benazir Bhutto fia, Bilaval Bhutto Zardari Pakisztáni Néppártja (PPP) 53-at.

A korábban három alkalommal is miniszterelnökké választott Saríf pénteken bejelentette, hogy pártja került ki győztesen a választásokból, és tárgyalni fog más csoportokkal koalíciós kormány megalakításáról.

Hán az X-en közzétett üzenetében visszautasította, hogy Saríf győzött volna, és felszólította támogatóit, hogy ünnepeljék meg pártja ellenszélben elért győzelmét. A börtönben lévő Hán mesterséges intelligenciával készített audiovizuális üzenetet tett közzé, ahelyett, hogy a bevett gyakorlat szerint az ügyvédei olvasták volna fel azt.

A PTI-t a Hán ellen emelt vádak miatt kizárták a választásokból, ezért támogatott független indulókat.

Gohar Hán, a PTI elnöke, aki egyben a volt miniszterelnök ügyvédje is, felszólított "minden intézményt" Pakisztánban, hogy tartsa tiszteletben pártja felhatalmazását. Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ha szombat estig nem hozzák nyilvánosságra a teljes választási eredményt, a párt vasárnap országszerte békés tüntetéseket fog tartani a választási eredmények közléséért felelős kormányhivatalok előtt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió pénteken aggodalmának adott hangot a választási folyamattal kapcsolatban, és a bejelentett szabálytalanságok kivizsgálását sürgette.

A pakisztáni külügyminisztérium szombaton a nemzetközi bírálatokra válaszul közölte, hogy azok figyelmen kívül hagyják a választás sikeres lebonyolításának "tagadhatatlan tényét".

A pakisztáni hadsereg vezetője szombaton gratulált a kormánynak a választások "sikeres lebonyolításáért" mondván, hogy a nemzetnek "stabil kezekre" van szüksége ahhoz, hogy kiléphessen az "anarchia és a polarizáció" politikájából.