Az olajárak hétfőn tovább csökkentek, mivel a gazdasági ellenszél nyomást gyakorolt a globális olajkeresleti kilátásokra, és ellensúlyozta a közel-keleti geopolitikai aggodalmakat, valamint egy orosz üzemanyag-exportterminál elleni hétvégi támadást.

Brent nyersolaj 23 centtel, azaz 0,3 százalékkal, hordónként 78,33 dollárra esett, miután pénteken 54 centes csökkenést realizált. A februári szállításra szóló határidős amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 28 centtel 73,13 dollárra esett hordónként. Az aktívabb márciusi WTI kontraktus hordónként 73,04 dolláron állt, 21 centes csökkenéssel – írja a Reuters.

„A ma reggeli visszafogott újranyitás sokat elmond a nyersolajpiac jelenlegi hangulatáról, az Európában és a Közel-Keleten fennálló geopolitikai feszültségek ellenére” – mondta Tony Sycamore, az IG elemzője.

Az árak alig mozdultak annak ellenére, hogy állítólag ukrán dróntámadás érte az egyik hatalmas orosz üzemanyag-exportterminált. Az orosz gyártó Novatek, új lapot nyit, vasárnap közölte, hogy kénytelen volt felfüggeszteni a balti-tengeri terminál egyes műveleteit egy tűz miatt.

Jelentősebb eszkaláció hiányában a nyersolaj árfolyamok között ingadozó kereskedés várható, némi lefelé irányuló nyomással

– mondta Vandana Hari, a Vanda Insights olajpiaci elemző szolgáltató alapítója.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A Közel-Keleten folytatódik a gázai háború, miközben az Egyesült Államok szombaton csapást mért egy újabb hajóelhárító rakétára, amelyet a jemeni huti harcosok az Ádeni-öbölbe készültek kilőni.

Az Iránnal szövetséges csoport támadásai a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben megzavarták a globális kereskedelmet. Ez az európai és afrikai nyersolajpiacokat is megszorongatta, és pénteken 1,99 dollárra nyomta a Brent árát.

Az IG's Sycamore szerint az olaj fundamentumai továbbra is ellenállnak az áremelkedésnek: az olaj termelése magasabb, a kínai és az európai növekedési kilátások a legjobb esetben is vegyesek, míg az e heti GDP-adatok várhatóan azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság sebessége jelentősen lelassult. Az amerikai Energiainformációs Hivatal, a Nemzetközi Energiaügynökség és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete 2025-ben a kereslet lassulására számít.