Teherán elegendő dúsított uránnal rendelkezik ahhoz, hogy akár egy héten belül előállítsa első atomfegyverét, és egy hónapon belül összesen hat bombát építhet. Ráadásul ez a forgatókönyv egyre valószínűbb, ahogy mélyül a közel-keleti konfliktus – állítja a teheráni atomprogramot megfigyelő csoport jelentése. 

„A térségben uralkodó ingatag helyzet egyedülálló lehetőséget és fokozott belső ösztönzést biztosít Iránnak atomfegyverek építésére, miközben kifogytak az Egyesült Államok és Izrael lehetőségei Teherán elrettentésére”

– figyelmeztetett az Institute for Science and International Security az ATV szerint. 

„Irán nukleáris fegyverkezési képességei veszélyesebbek, mint valaha is voltak, miközben a Nyugattal való kapcsolatai mélyponton vannak” – tették hozzá.

A jelentés szerint a kritikus szintre jutott iráni atomprogram „rendkívüli veszélyt” jelez a nemzetközi közösség számára. Ez az első alkalom, hogy az intézet ilyen megállapítást tett azóta, hogy 2022 októberében elkezdték közzétenni értékelésüket az iráni atomprogram veszélyességi szintjéről.

Magasan a fenyegetettség 

A legutóbbi jelentés közzétételekor, 2023 májusában az Irán részéről jelentkező teljes fenyegetettségi pontszámot a lehetséges 180-ból 140-ben állapították meg. Idén a pontszám elérte a 151-et. Az elemzés szerint a Hamász Izrael elleni háborúja, amelyet Irán támogat, jelentősen növelte annak valószínűségét, hogy Teherán versenybe száll egy működőképes atomfegyver megépítéséért. 

Az elemzők szerint a Biden-kormányzat alatt megnövekedett 60 százalékos dúsított uránkészletét és a fennmaradó, körülbelül 20 százalékos dúsított uránból álló készletet felhasználva Irán összesen hat fegyverhez elegendő uránnal rendelkezhetne egy hónap alatt, és öt hónap múltán tizenkét bomba állhatna a rendelkezésükre.

A problémát súlyosbítja, hogy Irán nem hajlandó teljes hozzáférést biztosítani a nemzetközi nukleáris ellenőröknek és a ködösítés mértéke az elmúlt év során tovább nőtt. Becslések szerint az urándúsítási program több tízezer fejlett centrifugát alkalmaz, különböző dúsítási szinteken legalább tízezer kilogramm dúsított urán előállítására képes.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója januárban arra figyelmeztetett, hogy Teherán „példátlan módon” tagadja meg a felügyeletet. „Ez egy nagyon frusztráló helyzet. Folytatjuk ottani tevékenységünket, de minimális szinten” – mondta Grossi a davosi Világgazdasági Fórumon.

Közben Irán hétfőn bejelentette, hogy megkezdi egy negyedik saját építésű atomreaktor építését, jelezve a rezsim azon szándékát, hogy folytatni kívánja atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítését.