Lisa Franchetti, akinek kinevezését az amerikai haditengerészet élére 95 szavazattal és egy ellenében erősítették meg, pályafutása során számos vezetői beosztást töltött be, az irányított rakétás romboló parancsnoki tisztségétől a haditengerészeti műveletek második számú parancsnokának tisztségéig. Emellett az európai és afrikai amerikai haditengerészeti erők parancsnokhelyettese is volt.

Csütörtökön megerősítették a haditengerészet vezetőjének tisztségében, amelyet már korábban is ideiglenesen betöltött.

Egy TOP GUN-t végzett pilótát akartak, Biden női vezetőt látna a haditengerészet élén

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke Lisa Franchetti-t, az amerikai 6. flotta és a dél-koreai amerikai haditengerészeti erők korábbi vezetőjét jelölte az amerikai haditengerészet élére, ez az első alkalom, hogy nőt jelöltek erre a pozícióra. Bővebben >>>

Az abortusz és a védelmi minisztérium 

Az amerikai katonai tisztségviselők több száz előléptetését és megerősítését hónapok óta akadályozza a szenátusban egyetlen republikánus tag, Tommy Tuberville Georgia államból, aki a kinevezések blokkolásával tiltakozik a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen. Véleménye szerint ugyanis az túl kedvező az abortuszra kényszerülők számára a hadseregben.

A szenátusban akár egyetlen szenátor (a százból) megakadályozhatja egy szövetségi tisztségre történő jelölés gyors jóváhagyását. A többi 99 szenátor ezt az akadályt úgy tudja megkerülni, hogy szavazások sorozatát szervezi a blokkolás feloldására.

A Tuberville szenátor által okozott probléma azonban különleges, mivel a magas rangú katonai tisztségeket hagyományosan csoportosan és a szenátorok egyhangú szavazatával erősítik meg. Ahhoz, hogy az ő blokkolását feloldják, név szerinti szavazást kellene tartani minden egyes kinevezett főtisztről, ami hónapokig tartó, fáradságos folyamat lenne. Ezért Lisa Franchettiről külön, egyéni szavazás keretében határoztak magas rangja és beosztásának fontossága miatt – írja az MTI.