A műtéti abortusz a 12. hétig legális Magyarországon, de a nőknek két kötelező találkozón kell részt venniük egy állami szolgálatnál. Az elsőn tájékoztatják őket az egyéb lehetőségekről, köztük az örökbefogadásról – magyarázta Lebedi Réka, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. A másodiknak az a célja, hogy tájékoztassa őket a műtét veszélyeiről.

Lebedi szerint az a probléma a konzultációkkal, hogy ezek a családvédelmi szolgálatok hihetetlenül elfoglaltak, ami ahhoz vezethet, hogy a nők kifutnak az időből. „Partnereinken keresztül pedig tudjuk, hogy a hangnem ezeken a tanácsadásokon megalázó lehet a nőkkel szemben” – tette hozzá. 

Magyarországon nincs olyan törvény, amely egyértelműen tiltaná az utazást abortusz miatt

– mondta a jogász.

Népszerű a magyarok körében a bécsi klinika

Christian Fiala, a bécsi Gynmed klinika nőgyógyásza szerint az intézmény hetente 10-15 magyar nőnek végez abortuszt. A Gynmed csak egy a számos klinika közül, amelyek a Google-keresés első oldalán felbukkannak. Hasonló számú nő fordul meg a Women and Health, egy másik klinikán, mondta Kovács Alexandra, az ügyfélszolgálat munkatársa az Euronewsnak.

Sokan azonnal minket választanak, mert nem is akarnak végigmenni a magyar rendszeren

– mondta. 

A beavatkozás ára sem tántorítja vissza a nőket. Ezeken a klinikákon egy abortusz ára 500-600 euró –180-230 ezer forint –, utazás nélkül, ami a magyarországi havi átlagfizetés fele, míg Magyarországon mindez csupán 100 euróba, körülbelül 40 ezer forintba kerül.

Lelkileg megterhelőbb itthon belevágni a beavatkozásba

Tavaly szeptemberben a magyar kormány tovább csorbította az abortuszhoz való jogokat az „abortusztörvénnyel”, amely előírja, hogy a kismamáknak meg kell hallgatniuk a magzatuk szívverését. Ennek ellenére a szeptember óta elvégzett abortuszok száma egyes területeken akár 15 százalékkal is emelkedett, amelyről már korábban is beszámolt a Napi.hu

Évek óta feldühítenek azoknak a nőknek a történetei, akik elmondták nekem, hogy az orvosuk arra kényszerítette őket, hogy meghallgassák ezt az úgynevezett szívverést

– mondta a bécsi orvos az Euronewsnak.