Lisa Franchetti az amerikai 6. flotta és a dél-koreai amerikai haditengerészeti erők korábbi vezetője, és repülőgép-hordozó csapásmérő parancsnokként is szolgált. Joe Biden döntését még az amerikai szenátusnak is meg kell erősítenie.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen.

A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka.

Ha megerősítik a haditengerészeti műveletek főnöki posztján, ő lesz az első nő, aki tagja lesz a vezérkari  főnökök egyesített csoportjának. Franchetti a második nő, aki elérte a négycsillagos admirális rangot az amerikai hadseregben. 

Biden nyilatkozatában üdvözölte „széleskörű szakértelmét mind a műveleti, mind a politikai téren”, és hozzátette, hogy ha megerősítik Franchettit az amerikai törvényhozásban, azzal „ismét történelmet írnak". 

Sajtóinformációk szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Samuel Paparót javasolta a haditengerészet következő főnökének, az amerikai haditengerészet 1969-ben alapított vadász-harcászati iskoláját, a TOP GUN-t végzett Lloyd végül  a csendes-óceáni amerikai haderő parancsnokának javasolta Biden. 

Az amerikai parti őrséget jelenleg egy nő vezeti – Linda Fagan admirális –, de ez a katonai ág nem a védelmi, hanem a belbiztonsági minisztérium alá tartozik. Franchetti admirális ősszel foglalhatja el a pozíciót, amikor a jelenlegi vezető négyéves megbízatása lejár. Ám megbízottként kezdi meg a munkát, mivel nem valószínű, hogy a szenátus gyorsan megerősíti majd.

(BBC)