Az imitt-amott elhagyott autók már a helyi hatóságoknak is gondokat okoznak: elmondásuk szerint az autók belerondítanak Hawaii természeti szépségébe, emellett pedig számos mérgező anyagot bocsáthatnak ki, többek között fémet, olajat, üzemanyagot vagy hűtőfolyadékot. 

A környezetgazdálkodási minisztérium szerint a roncsokból nagyon kis mennyiségben higany is kikerülhet, ami különösen veszélyes, mivel a légkörbe kerülve visszatérhet csapadék formájában, veszélyeztetve ezzel az élővilágot és az egészséget – jegyzi meg a Dívány.

Mindezek mellett az elhagyott járművek gumiabroncsai tökéletes táptalajt jelentenek a betegséghordozó szúnyogoknak.

Felmerül azonban a kérdés, hogy miért hagynak magára csak úgy olyan sokan autókat szigeten. Erre a válasz pedig az, hogy a tulajdonjogok meglehetősen nehezen ruházhatók át másra az állami törvények szerint, emiatt pedig nehéz eladni az autókat. A lap szerint nemhogy rendkívül nehéz a szükséges dokumentumokat beszerezni, de nagyon sokba is kerül.

A helyzetet az is nehezíti, hogy más államoktól eltérően Hawaii szigetén egyáltalán nem veszik komolyan az autók regisztrációját, sőt, még a rendőrök sem foglalkoznak vele a legtöbb esetben, ha igazoltatnak, ám ha mégis így tesznek, akkor is olcsóbb a bírság, mint a regisztrációs díj kifizetése.

A hatóságok mostanra azonban elkötelezték magukat amellett, hogy megtisztítják a szigetet az autóroncsoktól.

Bár a folyamat nem megy zökkenőmentesen: ugyan a helyiek már értesíteni tudják a kormányt arról, ha elhagyatott járművet találnak, azok megtalálása és elszállítása még mindig nehézkes, mivel több jóváhagyásnak is meg kell történnie. 

Hawaii élményt kínál Európa eldugott turistaszenzációja

A Marokkó partjainál található portugál szigetről készült videók felrobbantották a TikTokot, az érdeklődőket lenyűgözte a mesebeli táj és a végtelen szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek tárháza.
A videókról itt számoltunk be--->