A francia nemzeti vadászlobbi vezetője kedden új politikai pártot alapított, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon „megvédje a vidéket”. Ez a lépés szavazatokat vihet el a francia jobboldali pártoktól, amelyek a zöld megállapodással szembeni ellenérzésekből szeretnének tőkét kovácsolni – írja a Politico.

A kis létszámú jelöltlista komoly eredményt fog elérni – jósolta Willy Schraen keddi párizsi sajtótájékoztatóján, ahol felvázolta új pártjának céljait, amely nemcsak a vadászokat, hanem a halászokat, a gazdákat és a kisvállalkozókat is tömöríti majd.

A Vidéki Szövetségnek nevezett párt a hagyományos vidéki foglalkozások – mint a mezőgazdaság, a halászat és a vadászat – érdekeinek védelméért fog küzdeni, és fellép a brüsszeli uniós intézmények által létrehozott adminisztratív terhek ellen, amelyek megfojtják a vidéki közösségeket.

Nem cél a jobboldali szavazatok elhalászása

Schraen kijelentette, hogy nem akar szavazatokat lopni a francia szélsőjobboldali Nemzeti Összefogástól – amely szintén a mezőgazdasági termelők szavazataiért szállt síkra –, de ennek ellenére azt mondta, hogy örülne ha ez megtörténne. Emellett igyekezett megkülönböztetni magát a radikális párttól: „Van egy konzervatív oldalunk, ezt nem tagadjuk, de nem vagyunk szélsőségesek.”

Állítása szerint az új párt is határozottan Európa-párti, de azt szeretné, ha Brüsszel kevésbé avatkozna be: „Azt akarjuk, hogy Európa visszatérjen az alapvető feladatára", a béke és a szabadság megőrzésére.”

Pártalapítási hullám Európa-szerte

A Vidéki Szövetség megalakulása egy szélesebb trendbe illeszkedik, amely szerint idén új politikai pártok alakultak szerte az EU területén a gazdák és a vidéki közösségek érdekeinek védelmében. Jellemzően olyan gazdák és vadászok alapították őket, akik úgy érzik, hogy a hagyományos politikai pártok nem képviselik őket.

Hollandiában a frissen alakult FarmerPolgárMozgalom (BBB) jelentős győzelmet aratott a márciusi regionális választásokon, mivel kampányt indított a mezőgazdaságból származó nitrogénkibocsátás 2030-ig történő felére csökkentésére irányuló nemzeti tervek ellen. Azóta némi lendületet vesztett, és a múlt havi parlamenti választásokon a szavazatok mindössze 4,7 százalékát szerezte meg.

Írországban az áprilisban létrehozott Farmers' Alliance párt többek között az élelmiszerbiztonság és a földvédelem mellett száll síkra, és a nitrogénkibocsátás csökkentésére és a természet helyreállítására vonatkozó új célkitűzésekre vonatkozó kulcsfontosságú uniós politikákat támadja.

A hagyományos pártok is a vidéki érdekek védelmezőjeként igyekeznek feltüntetni magukat: az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója a gazdák védelmében az EU Zöld Megállapodásának kulcsfontosságú elemeit kívánja elsüllyeszteni.

Kedvet kaphatnak a spanyol vadászok is?

Manuel Gallardo, a spanyol vadászszövetség vezetője, aki részt vett a Vidéki Szövetség keddi nagyszabású bemutatóján, azt mondta, hogy alaposan szemügyre veszi a francia példát, és lehet, hogy a júniusi uniós választások előtt Spanyolországban is hasonló ajánlatot tesz.

Schraen már bejelentette, hogy szövetségeseket keres, és azt mondta, hogy új pártja nem fog az Európai Parlament egyetlen meglévő frakciójával sem összeülni, inkább egy új politikai csoport létrehozását tervezi, amely a hasonlóan gondolkodó mezőgazdasági termelői pártokat gyűjtené össze.