Az ír fővárosban buszok és villamosok gyulladtak ki és boltokat fosztottak ki a tüntetők. A demonstrációt egy késes támadás váltotta ki, amelyben egy 5 éves kislány és egy 30 év körüli nő szenvedett súlyos sérüléseket. Enyhébb sérülésekkel már kiengedtek a kórházból a további két megtámadott kisgyereket.

A támadót a járókelők állították meg, közülük többen földre szorították, majd megrugdosták a férfit. Végül a gárdisták letartóztatták és elvitték az 50 éves ír állampolgárt a helyszínről – írja a The Guardian.

„Egy személyt letartóztattunk, ebben a pillanatban nem keresünk senki mást, de a nyomozás nyilvánvalóan még csak most bontakozik ki, így indítékkal még nem tudunk szolgálni” – nyilatkozott Drew Harris, a gárdisták vezetője.

A tüntetés akkor vette kezdetét, amikor az interneten elkezdett terjedni a hír miszerint a gyanúsított bevándorló.

Az esemény csúcspontjára több mint 400 ír rendőrtiszt vonult ki. Patrick McMenamin rendőrfőnök közzétett egy videót, amelyben elmondja, hogy több rendőrt is megtámadtak a demonstrálók. A randalírozók kirakatokat törtek be és járműveket gyújtottak fel.

Amikor a tüntetésre kiérkezett újságírók megkérdezték, miért vonultak utcára, a tömeg megfenyegette őket és azt állították, hogy a média nem mond igazat a bevándorlásról. Harris szerint a rendbontás mögött egy szélsőjobboldali ideológiától vezérelt „teljesen elmebeteg” frakció áll. 

A demonstráció során 11 rendőrautó megrongálódott, több rendőr megsérült, ebből az egyik súlyosan.

ghj
Egy kiégett buszt szállítanak el a dublini O'Connell Streetről 2023. november 24-én
Kép: AFP / Paul Faith

Pénteken tárgyalnak annak a 34 letartóztatott embernek a büntetéséről, akik elkövették a rongálásokat és bántalmazásokat. Helen McEntee igazságügyi miniszter szerint akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

(Kiffer Anna)

 

Annyi erőszakos utcai támadás éri a futárokat, hogy a legtöbben késsel járnak dolgozni

A támadók kamurendeléssel kihívják a futárt, majd lesben állva várják, hogy megérkezzen, és megtámadják.
Bővebben--->