Olyan amerikai vállalatok, mint a Boeing és a Lockheed Martin uralták ezen a héten a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezett World Defense Show-t, Kína jelenléte egyelőre eltörpült a legtöbb más országhoz képest.

Az első alkalommal, egyetlen márka – a China Defense – alatti kiállításon a kínai állami vállalatok fegyverek széles skáláját mutatták be a drónoktól a légvédelmi és ballisztikus rakétákig, valamint lopakodó vadászrepülőgépek és kétéltű rohamhajók modelljeit.

Szaúd-Arábia és Kína azon dolgozik, hogy kiterjessze együttműködését olyan területeken, mint a repülőgépek, a mesterséges intelligencia és az infrastruktúra, és az elmúlt év során számos finomítói és petrolkémiai üzletággal kapcsolatos megállapodást írtak alá.

A királyság csatlakozhat a feltörekvő országok BRICS-blokkjához is, ami elmélyíti az együttműködést a világ legnagyobb olajexportőre és legnagyobb vásárlója között. Szaúd-Arábia Kínát is a legnagyobb kereskedelmi partnerének tekinti, novemberben 32,8 milliárd riál (8,7 milliárd dollár) értékben bonyolították le az importot és az exportot az országok között.

Ám, ami a védelmi ipart illeti, Kína csak kis előrelépést tett előre. Szaúd-Arábia 2022-ben 4 milliárd dollár értékű új fegyverszerződést írt alá Kínával, beleértve a felfegyverzett drónokat, ballisztikus rakétákat és a drónellenes lézeralapú rendszereket – jelentette a kínai média, miközben Rijád tartózkodik attól, hogy kínai vadászrepülőket vásároljon.

Rijád bejelentette, hogy 19 megállapodást írt alá az idei World Defense Show-n. Bár nem tartalmazott pénzügyi részleteket, a Raytheon és a Lockheed Martin – hagyományos szaúdi beszállítók – az új szerződésekben az érintettek között szerepelnek. A kínai vállalatok abban reménykednek, hogy ők lesznek a következők – számolt be róla a Bloomberg.

Szaúd-Arábia 2024-ben több mint 71 milliárd dollárt tervez a katonai szektorra költeni, szemben a tavalyi 66 milliárd dollárral, az ország költségvetési kimutatása szerint. A királyság 2022-ben az ötödik legnagyobb fegyverköltő volt az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és India mögött.