Rijádnak 96,20 dolláros hordónkénti átlagos olajárra lesz szüksége ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa költségvetését, feltéve, hogy az idén stabilan napi 9,3 millió hordó közelében tartja a nyersolajkibocsátást – közölte a washingtoni székhelyű IMF csütörtökön kiadott regionális gazdasági kilátásaiban.

Ez 21 százalékkal magasabb, mint egy korábbi, októberi előrejelzés, amikor az IMF azt jósolta, hogy a királyság 2024-ben napi 10 millió hordót fog szivattyúzni. Ez magasabb, mint a nemzetközi referencia Brent határidős ügyletek jelenlegi ára, amelyekkel Londonban hordónként 87 dollár közelében kereskednek.

A szaúdiak az OPEC+ szövetség élén tavaly július óta napi 1 millió hordóval visszafogták a kitermelést, hogy megakadályozzák a globális nyersolajfelesleg kialakulását és az árak emelkedését. Az intézkedések hozzájárultak a piac élénkítéséhez, de Rijádnak az értékesítési volumenek csökkenésével magasabb árra van szüksége ennek ellensúlyozására – írja a Bloomberg

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és partnerei idén június 1-jén ülnek össze, hogy mérlegeljék, folytatják-e a kínálat visszafogását az év második felében. Mivel a közel-keleti konfliktus erősíti a piacot, egyes elemzők arra számítanak, hogy az OPEC+ megkezdheti a korlátozások feloldását.

A királyságnak jelentős bevételekre van szüksége, hogy finanszírozni tudja Mohammed bin Szalmán trónörökös ambiciózus átalakítási terveit, amelyek alapján a Neomhoz hasonló futurisztikus városoktól kezdve az élsportolókig mindenre költenek.

Feltételezve, hogy a királyság lazít a kínálat csökkentésen, és jövőre napi 10,3 millió hordóra éleszti fel az olajtermelését, az IMF szerint a nullszaldós árigénye 84,70 dollárra csökkenne hordónként.

Elszálló költségek: bizonytalanná vált az 500 milliárd dolláros szaúdi álomváros létrejötte

Másfél éve indultak a Vörös-tengerhez közeli sivatagban elhelyezkedő szaúdi megapolisz, Neom építési munkálatai. Az irdatlan kiadások miatt azonban a királyság szuverén vagyonalapja még nem hagyta jóvá az építkezés 2024-re szóló költségvetését.