Visszafogott karácsonyt ünnepelnek idén Betlehemben. A keresztények által Jézus szülőhelyének tekintett ciszjordániai városban az évnek ebben az időszakában általában nyüzsögnek a külföldi turisták és zarándokok, az utcák tele vannak ünnepi dekorációval, az árusok pedig díszeket és ünnepi figurákat árulnak. Egy hatalmas karácsonyfával, felvonulásokkal és vallási szertartásokkal nyitják meg a szezon ünnepeit a Születés terén.

Idén azonban mindezekből semmi sem történik meg a Gázai övezet elleni folyamatos izraeli támadás és a gazdasági nehézségek miatt. Betlehem utcái és udvarai nagyrészt üresek, a városba vezető utakat az izraeli erők lezárták. Az egyházak Palesztina-szerte bejelentették, hogy a Gázával való egységük kifejezéseként minden karácsonyi ünnepséget lemondanak, a tevékenységeket az istentiszteletekre és az imákra korlátozzák – számolt be róla az Al Jazeera.

Mindez kihatott a karácsonyi turizmusra, amely csak tavaly éledt újjá, miután két évig szünetelt a koronavírus világjárványhoz kapcsolódó egészségügyi és utazási korlátozások miatt.

A palesztin idegenforgalmi és kulturális minisztérium szerint Betlehembe évente általában 1,5 millió turista érkezik, idén azonban a "csapás" korán jött, október 7-én, a Hamász-támadásokat követően.

Az utána gyorsan kibontakozó események miatt a turisták eltűntek a Ciszjordánia déli részén fekvő városból, a turizmusból élő helyiek teljesen kétségbeestek.

Rula Maayah palesztin idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy a turisztikai ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el a Gázai övezet elleni izraeli támadás következtében.

Az idei veszteségek várhatóan 200 millió dollárra rúgnak. A veszteségek legalább 60 százaléka közvetlenül Betlehemet érinti. A turizmus itt a gazdaság gerincét adja. Az emberek munka és remény nélkül vannak

– közölte Maayah.

Elmondása szerint a világ minden tájáról, többek között az Egyesült Államokból, Oroszországból, Romániából, Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból és Indiából érkező emberek minden évben ellátogatnának a városba, amely most  szomorú, csendes, fájdalmas képét mutatja.

 

 

 

Ellopták a pónit a betlehemi jászolból, utána meg is kergették

Előkerült egy videófelvétel, amin annyi látszik, hogy este negyed tíz környékén Adács településen keresztül kergetik a lovat egy fekete Toyotával. Bővebben --->