A bajnok Galatasaray és a kupagyőztes Fenerbahce pénteken lemondták a tervezett rijádi mérkőzésüket, miután a házigazdák megakadályozták, hogy a két török futballklub játékosai a mérkőzés előtti bemelegítésre Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország világi alapítójának képével ellátott pólókban lépjenek pályára.

Atatürk 1923-ban alapította meg Törökországot világi köztársaságként, miután az Oszmán Birodalom – amelynek Szaúd-Arábia is része volt – összeomlott, és megszüntette az iszlám kalifátust.

A török csapatok közölték, hogy a szaúdi pólótilalomra reagálva megtagadták a játékot – számolt be róla a Bloomberg.

Törökország és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok azután váltak feszültté, hogy 2018-ban szaúdi ügynökök Isztambulban meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsit (Khashoggi), a Washington Post rovatvezetőjét. Bár az elmúlt két évben javultak a kapcsolatok, ez az incidens veszélyeztetheti az elért diplomáciai haladást.

A Török Labdarúgó Szövetség és a két csapat közös közleményben közölte, hogy a mérkőzést törölték. A szaúd-arábiai Nemzetközi Kommunikációs Központ nem reagált azonnal a megkeresésre.

Az EU döntött: jöjjön az Európai Szuperliga a futballban

Amit 2021-ben elkaszáltak, most valósággá válhat, az unió ugyanis arról döntött, hogy az UEFA lépése jogilag nem volt helytálló.Bővebben --->