Mint a mellékelt ábra mutatja, Szaúd-Arábia nem ismer lehetetlen, csak pénz kérdése a projekt. A szaúdiak legújabb merész ötlete, hogy most épp egy téli csodaországot álmodtak meg Neom hegyei közé. A sajátos sivatagi síparadicsomot közel 461 milliárd eurós költségvetésből építik fel.

Szaúd-Arábia készülő alpesi városa egész pontosan az ország északnyugati részén, Tabuk tartományban épül Trojena néven, ahol a sípályák és a lenyűgöző épületek mellett többek között egy hegyi tó is helyet kap.

Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a síelés műfaja elsőre meglehetően nevetségesen hangzik Neom lejtőin, ugyanakkor ezt kivitelezni egyáltalán nem olyan nehéz, mint sokan gondolnák. Például csupán mínusz 3 Celsius fokra van szükségünk ahhoz, hogy Neomban havat hozzunk létre, és ezt az év három hónapjában meg tudjuk csinálni

– mondta el az Euronews Travelnek Clark Williams, a Trojena projekt kommunikációs vezetője.

Az ígéretek szerint a fenntartható turizmust szem előtt tartva Trojenát úgy építik fel, hogy a hó előállításához minimális vízfelhasználást alkalmazzanak, és maximálisan törekedjenek a körforgásos gazdaságra.

„A hóágyúzás során a lehető legtöbb fenntartható erőforrást be fogjuk vetni, legyen szó nap- vagy szélenergiáról” – tette hozzá Clark Williams.

Nem csak egy téli csodaország

A terveknek megfelelően összesen 36 kilométer hosszúak lesznek a trojenai sípályák, a téli síszezonon kívül pedig a városba épített hegyi tónál hűsölhetnek a látogatók, akik számos vízi sportot űzhetnek, illetve a hegyi kerékpározásra is lesz lehetőségük.

Nyáron pedig azért lehet vonzó Trojena, mert az átlaghőmérséklet itt ekkor tíz fokkal alacsonyabb, mint más szaúdi városokban, ahogy a páratartalom is jóval olcsóbb.

Mi mindent találnak még ezen túl a turisták a sivatagi síközpontban?

  • egy egészen új tájat;
  • éttermeket;
  • egy luxus wellnessfürdőt;
  • több szállodát;
  • bárokat;

A szaúdi Trojena-síközpont megnyitását 2026 végére vagy 2027 elejére tervezik. A nagyszabású projekt jelenleg a fejlesztés első fázisában van, ugyanakkor az építőmunkások már a beruházás helyszínen laknak és dolgoznak. A jelenlegi tervek szerint a készülő „falu” 7000 állandó lakossal üzemel majd, ők lesznek az, akik állandó jelleggel Trojenában élnek és dolgoznak. 2030-ra pedig összesen 3,5 millió turistával számolnak.

Ha a saját kormányod nem, majd az arabok élhető körülményeket teremtenek

A szaúdiak nem csak egy focicsapatot vettek, amikor felvásárolták a Newcastle Unitedet. Az északkeleti régióban a brit kormány magára hagyta az embereket, így most bárkit tárt karokkal fogadnak, aki élhető körülményeket teremt nekik az ipartalanítás utáni korszakban. Az arab szereplők – akik egyre közelebb kerülnek a brit politikai elithez – azonban nem irgalmas szamaritánusok, komoly érdekeik vannak abban, hogy felfejlesztik Newcastle városát. Bővebben --->