A bejelentés mindössze két nappal azután történt, hogy a koppenhágai székhelyű vállalat közölte, hogy a Vörös-tengeren – az Izrael és a Hamász közötti háború okán, a jemeni hutik által indított dróntámadások miatt – hónapokig tartó káoszra számít.

Jelenleg dolgozunk az első hajók átkelésének tervein, és azon, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjen, amint ez operatív szempontból lehetséges. Ennek során munkatársaink biztonságának garantálása a legfontosabb és az első számú prioritásunk a Vörös-tenger / Adeni-öböl térségében kialakult kihívásokkal teli helyzet kezelése során

– közölte a társaság vasárnap egy közleményben, amelyről hírt adott a Bloomberg.

Maersk úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által létrehozott tengerészeti munkacsoport, az Operation Prosperity Guardian létrehozása "nagyon örvendetes hír az egész iparág számára". Az Egyesült Államok és szövetségesei ugyanis fontolóra veszik az Irán által támogatott, kereskedelmi hajókat támadó jemeni hutik elleni esetleges katonai fellépést.

Azon aggodalmak közepette, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború regionális konfliktussá fajulhat, az USA a hétvégén azzal vádolta Iránt, hogy ő áll egy tanker elleni támadás mögött az Indiai-óceánon.

A Maersk vasárnap hangsúlyozta, hogy bár a Vörös-tengeren újraindult a tranzitforgalom, "az általános kockázat nem szűnt meg a térségben". A vállalat közölte, hogy "nem fog habozni", hogy újraértékelje hajóinak és alkalmazottainak biztonsági helyzetét.

A kereskedelmi hajók elleni húti támadások miatt a kereskedelmi flotta széles körben elkerüli a Vörös-tenger déli részét, ahol a feldolgozott termékektől kezdve a gabonán át az olajig és a gázig mindent szállítanak.

A Pentagon megelégelte a gátlástalan támadásokat, nemzetközi koalíciót szervez

A Jemenből kiinduló húti támadások közelmúltbeli eszkalálódása veszélyezteti a kereskedelem szabad áramlását és az ártatlan tengerészeket, illetve sérti a nemzetközi jogot is. Bejelentették a Prosperity Guardian hadművelet elindítását.Bővebben --->