„A Szuezi-csatornában kialakult helyzet késéseket okoz, és bizonyos IKEA termékek esetében készlethiányt is” – közölte a bútoróriás anyavállalata, az Inter IKEA Group. A vállalat folyamatosan megbeszéléseket folytat a szállítási partnereikkel, mert állításuk szerint az IKEA értékláncban dolgozó emberek biztonsága a legfontosabb, és mindent óvintézkedést meg is tesznek, hogy ezt biztosítani tudják – írja a CNN.

Jelenleg más szállítási útvonalat keresnek, hogy garantálni tudják termékeik elérhetőségét. Emellett azt is kiemelték, hogy nem rendelkeznek saját konténerhajókkal, mert azokat szállítási partnereik kezelik.

Az IKEA közleménye azután látott napvilágot, hogy más nagyvállalatok, például a BP és a Maersk hajózási óriásvállalatok bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztik a működésüket a Vörös-tengeren, mivel a huti lázadók az elmúlt hetekben folyamatosan támadják a hajókat. 

Az Irán által támogatott jemeni huti harcosok Izrael ellenes megnyilvánulásként mérnek csapásokat a Vörös-tengeren közlekedő hajókra.  Az elmúlt hónapban a kalózok legalább száz támadást indítottak kereskedelmi hajók ellen. A probléma azért is egyre nagyobb, mert legalább 44 országnak van kapcsolata a megtámadott hajókkal.

(Kiffer Anna)

Ha késnének az ajándékok, kenje a kalózokra!

A világ legnagyobb hajóstársaságai kénytelenek megkerülni Afrikát a Szuezi-csatornához vezető Báb el-Mandeb-szorost támadó húti fegyveresek miatt. Az extra 12 napos szállítási út okozta drágulást a fogyasztók fizethetik majd meg. Bővebben --->