A jemeni huti lázadók cirkálórakétát lőttek ki egy norvég zászló alatt közlekedő tartályhajóra a Vörös-tengeren, az Irán által támogatott fegyveresek legutóbbi erőszakos támadásaként, amely a térségben lévő kereskedelmi hajókat vette célba – számolt be róla a Politico.

A militáns csoport vállalta a felelősséget a Strinda elleni támadásért, szóvivője, Yahya Sare'e minden bizonyíték nélkül azt állította, hogy a tartályhajó „olajjal volt megrakva és izraeli partok felé tartott” – írja az Associated Press és egy állítólag Sare'e tulajdonában lévő közösségi médiafiók.

A Strinda tulajdonosa, azt mondta, hogy a tartályhajó pálmaolajjal volt megrakva, és útban volt Malajziából a Szuezi-csatornához, majd onnan Olaszországba, amikor a Bab al-Mandab-szorostól 60 tengeri mérföldre északra megtámadták.

Vérszemet kaptak a huti terroristák

A huti lázadók az Izrael és a Hamász közötti háborúra válaszul fokozták az amerikai és nemzetközi hajók elleni ellenséges akciókat a térségben, több kereskedelmi hajót megtámadtak, és rakétákat és drónokat indítottak Izrael ellen. A hónap elején a csoport figyelmeztetett, hogy minden Izraelbe tartó hajót célba vesz.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közölte, hogy a Strindát hétfő délután találta el egy cirkálórakéta, amelyet egy hutik által ellenőrzött jemeni területről indítottak.

A rakétatámadás tüzet okozott a fedélzeten, de egyelőre nincsenek áldozatok – írta a CENTCOM az X-en. A támadás idején nem voltak amerikai hajók a közelben, de az USS Mason válaszolt a Strinda vészjelzésére, és jelenleg segítséget is nyújtott.